Foto: Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente
Reprezentanții IPP invocă Hotărârea AEP pentru aprobarea normelor metodologice de finanțare a activității partidelor politice și a campaniilor electorale, hotărâre care conține „80 de pagini de reglementări suplimentare”, dar ar omite problema esențială: inexistența controlului finanțării partidelor.
Institutul pentru Politici Publice amintește că ultimele alegeri locale și parlamentare au lăsat formațiunile politice mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 milioane lei, înregistrîndu-se constant cheltuieli mult mai mari decât veniturile declarate. „Iar instituția însărcinată cu verificarea acestora raportează pe linie că nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare”, arată reprezentanții IPP. Aceștia mai susțin că modificările aduse anul trecut Legii finanțării partidelor (introducerea posibilității împrumuturilor - n.r.) dau „libertatea partidelor ca, după ce primesc donații până la limita permisă de lege, să se împrumute de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleași!) cu încă pe atât, dublându-și astfel veniturile”.
Invocând „gravele” disfuncționalități înregistrate până acum în ceea ce privește controlul finanțării partidelor și a campaniilor electorale, dar și o estimare potrivit căreia formațiunile vor arunca în cele două campanii din 2016 peste 500 milioane euro, IPP solicită revocarea „de urgență” a conducerii AEP.