Cabinetul Grindeanu și-a intrat oficial în funcție. Klaus Iohannis: „Vă promit că o să ne vedem mai des!”

Data actualizării: Data publicării:
170104_JURAMANT - COTROCENI_GUVERN_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România are un nou guvern. Sorin Grindeanu (PSD) este al 13-lea prim-ministru al României din ultimii 27 de ani (fără a pune la socoteală premierii interimari). În toți acești ani, pe la Palatul Victoria au trecut mai multe formule guvernamentale. Noul cabinet are 27 de membri, dar nu are emoții. Pe lângă majoritatea confortabilă pe care coaliţia PSD-ALDE o are în Parlament, cele două partide şi-au asigurat şi voturile UDMR şi cele din partea celorlalte minorităţi. În schimb, PNL, USR şi PMP s-au declarat adversari ai viitorului Executiv. 

170104_JURAMANT - COTROCENI_GUVERN_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ACTUALIZARE 21:00 Premierul Sorin Grindeanu se desparte de Liviu Dragnea și de Călin Popescu-Tăriceanu și, sub privirile lor, intră în prima ședință pe care o conduce din noua calitate de șef al executivului. Iată momentul:

ACTUALIZARE 20:00 Membrii executivului condus de Sorin Grindeanu au ajuns la sediul Guvernului, unde erau așteptați de fostul premier Dacian Cioloș. Primul care a intrat în Guvern a fost Liviu Dragnea.

Membrii guvernului Grindeanu au venit la Palatul Victoria cu trei microbuze în care se aflau şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. Unul dintre miniştri, Toma Petcu, ministrul Energiei, s-a împiedicat şi a căzut pe treptele de la intrarea în Guvern, potrivit News.ro.  El a reuşit să se ridice repede. 

toma petcu - 170104_AUDIERI_CABINET_GRINDEANU_00_INQUAM
Foto: Inquam Photos

Programată iniţial pentru ora 21:00, prima şedinţă a guvernului Grindeanu a fost devansată cu jumătate de oră.

ACTUALIZARE 19:30. După ce toți membrii Cabinetului Grindeanu au depus jurământul, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs pe un ton foarte sobru, în care le-a spus miniștrilor că speră să-și îndeplinească promisiunile electorale și speră ca „într-o bună zi” să-i explice cum se vor încadra în deficitul bugetar de 3 la sută, cu toate creșterile de salarii și scăderile de impozit și TVA pe care doresc să le facă. „Să aveți grijă ca economia României să crească”, i-a atenționat Klaus Iohannis.

La sfârșit, adresându-se lui Liviu Dragnea, prezent la ceremonie în calitate de președinte al Camerei Deputaților, președintele, zâmbind ușor, i-a spus, folosind perfectul simplu (timp specific Olteniei): „Aflarăm de la televizor că dvs sunteți singurul care știți programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog frumos învățați-i și pe ei!” (pe membrii guvernului - n.r.).

„Vă promit că o să ne vedem mai des!”, le-a spus în încheiere președintele membrilor Cabinetului Grindeanu, o posibilă aluzie la faptul că ar putea participa la ședințele de guvern. Șeful statului are această prerogativă, iar atunci când merge la ședințele de guvern le și conduce.

Discursul integral, aici.


ACTUALIZARE 19:00 Ceremonia de la Palatul Cotroceni a început cu intonarea imunului de stat, după care miniștrii au început să rostească jurământul. Primul a fost premierul Sorin Grindeanu.

ACTUALIZARE 18.45. Membrii noului Guvern, învestit de Parlament, au ajuns la Cotroceni.

ACTUALIZARE 17.45. GUVERNUL A TRECUT ÎN PARLAMENT CU 295 DE VOTURI PENTRU ŞI 133 VOTURI ÎMPOTRIVĂ. 

Noul executiv depune jurământul de credinţă la Palatul Cotroceni, la ora 19:00.

Citiţi şi:

Audiere pe repede înainte a Andreei Păstârnac: "Doamna nu a răspuns la nicio întrebare din cele 28"

Ministrul propus al Educaţiei: Sunt oameni care din naştere nu pot lua un Bacalaureat

Un deputat PNL susţine că un coleg liberal i-a cerut să nu-i mai pună "întrebări tâmpite" ministrului PSD

Olguţa Vasilescu, pusă în dificultate de o întrebare a jurnaliştilor

Ministrul propus al Sănătăţii a dat în judecată Ministerul Educaţiei

Petre Daea, avizat pentru Agricultură: Sper ca mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli

Ana Birchall, în comisii: România este grădina Maicii Domnului. Preşedinţia UE este următorul proiect de ţară

Ionuţ Vulpescu: Episoade de tipul «Cuminţenia Pământului» să nu mai aibă loc!

Iordache: Vor fi revăzute Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Amnistia, „un subiect ce trebuie discutat”

Carmen Dan, avizată pentru Interne: Aşa cum mă cunosc, nu am de ce să fiu acuzată

Soţia unui rănit Colectiv o acuză de minciună pe Andreea Păstârnac: Nu a ajutat în niciun fel

Marius Dunca: Mă recomandă experienţa, după Colectiv toată lumea mi-a dat dreptate

ACTUALIZARE 17.20. "Componența acestui guvern, susținut de PSD, ALDE și UDMR, este o palmă dată poporului român. Mulți oameni de bună-credință au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală, PSD-ul își arată acum adevărata față. Sfidătoare, din păcate! Nu mă refer doar la faptul că la multe propuneri din campanie PSD-ul deja a renunțat. Însă lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui șef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România, fix după cum a exercitat-o la Teleorman. Ce altceva este, dacă nu un uriaș abuz de încredere - să dai senzația tuturor cetățenilor, prin periplu la toate televiziunile, că membrii Guvernului României nu valorează două parale și că sunt, de fapt, interpușii tăi, cărora le trimiți în plic de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă? La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, asta este tot ce poate oferi PSD-ul României? Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a trage România înapoi, astăzi primesc dovada supremă a viziunii de tip feudal pe care dl Liviu Dragnea și acest partid o oferă României", a spus Turcan în plenul Parlamentului, unde va fi dat votul de învestitură pentru premierul desemnat Sorin Grindeanu și guvern.

Ea a precizat că lista Cabinetului arată "incapacitatea cronică a PSD de a oferi o guvernare de tip european".

"Un guvern trebuie să fie al unei țări. Acest Guvern nu va fi un guvern al României, ci un guvern al domnului Dragnea. Și niciodată guvernul personal al domnului Dragnea nu va putea fi transformat în guvernul european dorit de cetățenii români, la 100 de ani de la Marea Unire", a declarat Turcan.

Liberul liberalilor consideră că acest guvern va avea o viață scurtă.

"PNL nu va vota acest Guvern, despre care credem că va avea o viață scurtă, după cum o viață scurtă a avut și imaginea cosmetizată a PSD din campania electorală. Acest guvern nu întrunește standardele de competență, autonomie, transparență dorite de majoritatea cetățenilor români în acest moment. Acest guvern se va ocupa cu prioritate de satisfacerea intereselor domnului Dragnea, de scăparea hoților și a plagiatorilor", a afirmat Turcan.

Ea a mai susținut că noul ministru al Educației a fost ales pentru a continua "politicile învechite, de conservare a găștilor din sistem".

De asemenea, Turcan a afirmat că prezența lui Teodor Meleșcanu în guvern este "sfidătoare și reprezintă o palmă dată poporului".

"Cu această numire, ne-am lămurit și cu privire la atașamentul real al domnului Tăriceanu față de drepturile fundamentale ale cetățenilor. Drepturile sunt bune doar când ni se aplică nouă, libertatea are valoare doar când ne privește pe noi. Alții să stea la coadă și să fie umiliți pentru drepturile lor. Este o palmă pe obrazul poporului român să-l pui ministru de Externe pe cel care a îndeplinit aceeași funcție în guvernul Văcăroiu și care este co-autor, în 2014, al celei mai sfidătoare încălcări a dreptului la vot al cetățenilor români care trudesc în străinătate. Să nu se fi găsit o altă propunere de om format în democrație sau dl Tăriceanu are obligații foarte mari față de dl Meleșcanu? Ar trebui să știm care sunt acestea", a mai spus președintele interimar al PNL.

ACTUALIZARE 17.10. „Vrem ca investitorii să găsească în România o forţă de muncă bine calificată, nu prost plătită.

Avem în vedere o creştere a salariului minimim la 1450 de lei.

Trebuie să creştem punctul de pensie astfel încât să ajungă în 2021 la 45 la sută din salariul mediu pe economie. Vreau ca tinerii să rămână acasă şi să poată avea grijă de părinţi şi bunici.

Am cuprins în program multe măsuri care au ca scop stoparea exodului. Avem un program ambiţios pentru înfiinţarea a 10.000 de firme pe an.

Am prevăzut programul primul salariu care să acorde garanţia unui salariu de 2500 de lei, iar la medicină 1200 de euro şi 0 impozit pe venit.

Pentru fiecare afecţiune să existe un medicament compensat 100%.

Mai avem în vedere o majorare a salariilor bugetarilor cu 20% începând cu 1 iulie.

Îăn România normală să ne propunem să realizăm o autostradă care să traverseze România de la est la vest, una care să lege regiunile istorice.

O Românie normală înseamnă o justiţie corectă, un stat de drept echilibrat şi funcţional. Lupta cu corupţia şi cei care fură trebuie să fie fermă, dar la fel de fermă trebuie să fie şi projarera drepturilor omului”, a declarat Sorin Grindeanu.

ACTUALIZARE 15.15. Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, premierul desemnat, Sorin Grindeanu, urmând să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare.

Şedinţa este prezidată de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru învestirea noului Guvern este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 327 de parlamentari.

ACTUALIZARE 14.20. Florin Iordache a fost avizat pozitiv pentru Ministerul Justiţiei.

ACTUALIZARE 14.00. Olguţa Vasilescu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Muncii.

ACTUALIZARE 13.40. Graţiela Gavrilescu a primit aviz pozitiv în comisii pentru portofoliul de la relaţia cu Parlamentul.

Ea a primit 26 de voturi pentru şi zece împotrivă.

ACTUALIZARE 13.14.Pavel Năstase, propus la Ministerul Educaţiei, a primit aviz pozitiv.

ACTUALIZARE 13.00. Petre Daea, propus la Ministerul Agriculturii, a primit aviz favorbail în comisii.

ACTUALIZARE 12.50. Sevil Shhaideh a trecut de comisia de specialitate pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării, cu 21 voturi pentru şi 11 împotrivă.

Ea va fi şi vicepremier în cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

ACTUALIZARE 12.20. Adriana Petcu, propusă pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu din Parlament, cu 17 voturi pentru și 7 împotrivă.

ACTUALIZARE 11.42. Ionut Vulpescu, ministrul propus pentru portofoliul Culturii, a primit aviz favorabil.

ACTUALIZARE 11.41. Marius Dunca, ministrul propus pentru tineret şi Sport a primit aviz pozitiv cu 22 voturi pentru. 

ACTUALIZARE 11.40. Daniel Constantin, ministrul propus al Mediului, a primit aviz pozitiv.

ACTUALIZARE 11.30. Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, și, respectiv, Comisiei economice pentru industrii și servicii din Senat, cu 16 voturi pentru și 4 împotrivă.

ACTUALIZARE 10.55. Gabriel Leş, propus la Apărare, a primit aviz favorabil. 

"Să continuăm înzestrarea Armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB - n.r.) este nevoie de înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că noi suntem beneficiari ai securităţii date de structurile NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute", a declarat Gabriel Leş, potrivit News.ro.

Întrebat ce planuri are pentru achiziţionarea unor noi avioane F16, Leş a spus că acest program va continua, fiind cuprins în programul de înzestrare. În privinţa noilor corvete, în cazul cărora Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au arătat împotriva construirii lor în şantierul de la Galaţi, pe motiv că acesta nu are capital românesc, ci olandez, Leş a afirmat că navele "sunt prevăzute ca necesitate" şi se va vedea în ce mod vor fi construite.

"Care va fi soluţia, corvetele se vor face mai devreme sau mai târziu", a spus el, întrebat despre blocarea în Senat de către PSD-ALDE a proiectului Guvernului Cioloş.

Leş a fost întrebat şi ce l-a recomandat ca ministru al Apărării, spunând că el a lucrat ca secretar la stat la multe dintre proiectele de înzestrare a Armatei, inclusiv la modernizarea fregatelor şi achiziţionarea aeronavelor F16.

ACTUALIZARE 10.40. Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarând că următorul proiect de ţară al României, după ”aderarea la UE şi integrarea în NATO”, este asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene ”imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”.

ACTUALIZARE 10.39. Răzvan Cuc, ministru propus pentru Transporturi, a primit aviz favorabil.

ACTUALIZARE 10.30. Carmen Dan, propusă ministru de Interne, a primit aviz favorabil după audierea în Parlament.

ACTUALIZARE 10.14. Andreea Păstârnac, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a fost audiată de parlamentari și a primit avizul.

ACTUALIZARE 10.07. Mircea Dobre, propus ministrul Turismului, a fost audiat în comisie și a primit aviz favorabil.

ACTUALIZARE 9.42. Teodor Meleșcanu a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru Politică Externă. Propus șef al diplomației, el a declarat la audierile din parlament că are patru priorități pentru mandatul său la Ministerul Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE 9.35. Aviz pozitiv pentru Florin Jianu la Ministerul pentru Mediul de Afaceri. 

ACTUALIZARE 9.30. Florin Jianu, propus ministru pentru Mediul de Afaceri este audiat în Comisia pentru Politică Economică.

ACTUALIZARE 9.12. Aviz pozitiv pentru Toma Petcu, la Ministerul Energiei și pentru Ana Birchall, propusă ministru pentru Afaceri Europene.

ACTUALIZARE 9.00. Teodor Meleșcanu, propus șef al diplomației, este audiat în Comisia pentru Politică Externă. 

ACTUALIZARE 8.45. Toma Petcu, care ar urma să ocupe portofoliul Energiei, este audiat în Comisia pentru Politică Economică. Comisia a dat aviz pentru numirea lui Alexandru Petrescu la Ministerul Economiei. 

ACTUALIZARE 8.34. Mihaela Toader a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Afaceri Europene. Urmează să fie audiată Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene.  

ACTUALIZARE 8.10. Mihaela Toader, propusă ministru pentru Fondurile Europene, este audiată în Comisia pentru Afaceri Europene.


În Comisia pentru Politică Economică este audiat Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei.  

____________________________________________

Miniștrii propuși să facă parte din noul executiv vor fi audiați astăzi în comisiile parlamentare, apoi urmează votul de învestitură în plen. Sunt patru mari etape care ar trebui să marcheze ziua de miercuri, 4 ianuarie:

Mai întâi, va avea loc audierea miniştrilor în comisiile parlamentare reunite de specialitate, în intervalul orar 08:00 – 14:00.

Urmează apoi votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului (intervalul orar 15.00 – 18.00)

Noul executiv depune jurământul de credinţă la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, iar la ora 21:00 este programată deja prima şedinţă a noului guvern.

Cine sunt miniștrii Guvernului Grindeanu

Ministerul de Finanţe va fi condus de Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor. A mai fost în cărţi pentru preluarea aceluiaşi minister imediat după arestarea lui Darius Vâlcov.

Portofoliul de la Energie a fost adjudecat de ALDE care l-a desemnat pe Toma Petcu. Acesta recunoaşte în CV-ul său că poate asigura „managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii, cu excepţia celui economic”.

La Ministerul Dezvoltării a ajuns Sevil Shhaideh, care a mai ocupat această funcţie în 2015. A fost prima nominalizare a PSD pentru funcţia de premier, refuzată de preşedinte din cauza unor probleme pe care le-ar avea soţul său de origine siriană. Ea va avea și rang de vicepremier.

Ministerul Economiei va fi condus de Alexandru Petrescu, actualul director general al Poştei Române. A fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR Călători şi a lucrat în domeniul bancar în Marea Britanie.

Fost ministru în guvernul Năstase, Petre Daea ar urma să preia portofoliul Agriculturii. De numele lui se leagă concesionarea Insulei Mari a Brăilei. Petre Daea e contestat şi pentru că a iniţiat proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Guvernul Grindeanu va avea şi un minister pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat condus de Florin Jianu, în prezent preşedintele Consiliului IMM-urilor.

Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu va conduce Ministerul Muncii. În vara anului trecut, procurorii DNA au trimis-o în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani.

Deputatul PSD Răzvan Alexandru Cuc a obţinut portofoliul de la Transporturi, unde a fost secretar de stat.

Ministerul Justiţiei va fi condus de Florin Iordache, deputat de 16 ani şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor în fosta legislatură. El se numără printre iniţiatorii proiectelor amnistiei şi graţierii, dar şi de modificare a Codului Penal, ajunse în Parlament în aşa-numita „Marţe neagră".

Graţiela Gavrilescu de la ALDE a primit Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. A fost viceprimar al municipiului Ploieşti în perioada 2004 - 2007.

Ministerul Mediului merge tot la ALDE. Daniel Constantin va prelua portofoliul, dar va avea şi o funcţie de vicepremier.

Liderul Tineretului Social Democrat, Gabriel Petrea, va fi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social. În 2009, el a fost consilierul personal al Ministrului Educaţiei.

Fondurile Europene vor face parte din Ministerul Dezvoltării, iar ministrul delegat este Mihaela Toader. Ea a fost director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Ministerul Educaţiei va fi condus de Pavel Năstase, preşedintele Senatului ASE din Bucureşti.

Mai apare Ministerul Cercetării şi Inovării, desprins din Ministerul Educaţiei. Instituţia îl va avea în frunte pe senatorul PSD Şerban Valeca. Din 2000 şi până în 2004 a fost ministru delegat pentru cercetare.

Teodor Meleşcanu va fi din nou ministru de Externe. El a fost şi director SIE timp de doi ani, dar şi ministru al Apărării. În mandatul precedent, Teodor Melelşcanu a plecat de la şefia Externelor după scandalul votului din diaspora.

Ministru delegat pentru Afaceri Europene va fi Ana Birchall, preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor.

Portofoliul de la Interne merge la Carmen Dan. În prezent este senator PSD şi a fost prefect al judeţului Teleorman. Este prima femeie care va ocupa această funcție în România. Ce o recomandă? Iată ce spune Liviu Dragnea: „E o femeie cinstită, are foarte multă experiență în administrație, ca prefect a gestionat foarte bine chestiunile legate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență”.

La Apărare a fost ales Gabriel Leş, fost secretar de stat în MApN. El a fost viceprimar al municipiului Satu Mare şi director APIA Satu Mare.

Ionuţ Vulpescu revine la Ministerul Culturii. Fostul consilier al lui Ion Iliescu a mai deţinut acest portofoliu şi în cabinetul Ponta.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău - Ialomiţa, Adriana Petcu, a fost propusă pentru portofoliul Apelor şi Pădurilor. În 2014, ea era declarată incompatibilă de Agenţia Naţională de integritate.

În vârstă de doar 30 de ani, Augustin Jianu este propus pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Florian Bodog - decanul Universităţii de Medicină și Farmacie din Oradea - ar urma să preia Ministerul Sănătăţii. În 2013, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor a stabilit că acesta deţine ilegal titlul de profesor şi n-ar trebui să aibă dreptul să conducă lucrări pentru doctorate.

Vicepreşedinte al Tineretului Social- Democrat şi fost şef al ANPC, Marius Dunca e susţinut de PSD să conducă Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ministerul Turismului, desprins din cel al Dezvoltării, ar urma să îl aibă şef pe Mircea Titus Dobre. El a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor.

Fost ambasador al României în Israel, Andreea Păstârnac s-ar putea ocupa de soarta românilor din Diaspora. După incendiul din Colectiv, ea a fost acuzată nu s-a interesat de soarta răniţilor transferaţi în Israel.

Orarul audierilor în comisii

Comisia pentru afaceri europene

Mihaela-Virginia Toader – 8:00 - 8:30

Ana Birchall – 8:30 - 9:00

Comisiile economice reunite şi Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare îi va audia între 08:00 și 11.00 pe:

Alexandru Petrescu (8:00), Toma-Florin Petcu (8:30), Florin Jianu (9:00), Mircea-Titus Dobre (9:30), Răzvan-Alexandru Cuc (10:00) şi Augustin Jianu (10:30)

Comisiile de politică externă reunite

Teodor Meleşcanu – 9:00

Andreea Păstârnac – 9:30

Comisiile reunite de apărare

Carmen-Daniel Dan – 11:00

Gabriel-Veniamin Leş – 11:30

Comisiile reunite pentru cultură

Ioan Vulpescu – 11:00

Comisiile reunite de educaţie

Pavel Năstase - 11:00

Şerban-Constantin Valeca - 11:30

Alexandru Dunca – 12:00

Comisiile reunite pentru mediu

Daniel Constantin – 12:00

Adriana Petcu -12:30

Comisiile pentru administraţie publică, respectiv dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare

Sevil Shhaideh – 12:00

Comisiile reunite pentru agricultură

Petre Daea - 12:30

Comisiile pentru buget

Viorel Ştefan -12:30

Comisiile reunite pentru sănătate

Florian-Dorel Bodog – 12:30

Comisiile juridice reunite

Graţiela Leocadia Gavrilescu – 13:00

Florin Iordache – 13:30

Comisiile reunite pentru muncă

Lia Olguţa Vasilescu – 13:00

Gabriel Petrea – 14:00

Votul în plen. Cine votează împotrivă

După ce comisiile își vor da avizul, se reuneşte plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar premierul desemnat prezintă programul de guvernare.

Liderii tuturor partidelor parlamentare îşi prezintă poziţia faţă de guvernul propus: pro sau contra, iar premierul desemnat le răspunde.

Abia apoi se trece la vot, cu bile. Se numără voturile, se anunţă rezultatul, iar premierul votat mai poate ţine un discurs de mulţumire.

Pentru învestire, guvernul trebuie votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, adică de 234 de parlamentari.

Forțele din Parlament: PSD – 221 de parlamentari, PNL – 99, USR – 43, UDMR – 30, ALDE – 29, PMP – 26.

Liberalii au anunțat că resping hotărât cabinetul propus de PSD şi ALDE. Printre altele, liderul interimar, Raluca Turcan, reproșează „o schemă supradimensionată a Guvernului, făcută pentru clientela politică”.

Un anunţ similar a venit şi din partea liderului USR, Nicuşor Dan. „Faptul că Liviu Dragnea nu a avut curaj să propună miniştri profesionişti arată de fapt slăbiciunea preşedintelui PSD. Liviu Dragnea se teme că ar fi putut pierde controlul asupra banilor publici din care îşi întreţine puterea politică”, spune Nicușor Dan.

Liderii PMP s-au plâns marți că n-au avut timp să studieze progamul de guvernare, pentru a da un vot în cunoştinţă de cauză. Cererea lor de a amâna dezbaterile în plen a fost respinsă.

„Nu poți ca la 5:30 să primești 170 de pagini mâine la 8:00 să te prezinți pentru audieri. E o sfidare marca PSD-ALDE”, a spus Eugen Tomac, președintele executiv al PMP.

„Programul nu poate să fie de o pagină, ca la guvernul tehnocrat. Unii dintre colegii noștri trebuie să înțeleagă că trebuie să facă un efort intelectual ceva mai mare”, a replicat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Coaliţia PSD-ALDE şi-a asigurat, în schimb, voturile UDMR.

„Am propus să existe o strunctură în Ministerul Culturii, care se va ocupa de minoritățile etnice și protecția identității lor și a culturii minorităților etnice. Răspunsul a fost pozitiv (...) Vom vota programul de guvernare, vom vota guvernul condus de Sorin Grindeanu. Răspunsul a fost pozitiv”, a anunțat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, vor vota şi ei pentru învestirea Guvernului.

Jurământ pe Constituție

Cabinetul va merge apoi la Palatul Cotroceni (ora 19:00) pentru a depune jurământul în fața președintelui. Constituția prevede că prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82: ,,Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. Ca urmare, imediat după ce vor pleca de la Cotroceni, membrii executivului au de gând să se reunească la Palatul Victoria în prima ședință de guvern, unde să adopte primele măsuri ale Guvernului Grindeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...