Ar putea fi evitată rezoluția referitoare la România? Răspunsurile lui Iohannis și Tajani

Data actualizării: Data publicării:
iohannis tajani parlamentul european - presidency
Președintele Klaus Iohannis, în Parlamentul European | Foto: Klaus Iohannis

Preluarea preşedinţiei Consiliului European nu este o scuză pentru a face compromisuri în ceea ce priveşte statul de drept şi justiţia din România. Este concluzia şefului statului, care a precizat că va coopera cu Guvernul în ceea ce priveşte preluarea acestei preşedinţii din 2019, fără a se abate însă de la standardele sale privind statul de drept. Şeful Statului se află la Strasbourg, unde a participat la o dezbatere în Parlamentul European cu privire la viitorul Uniunii Europene. Totuși, preşedintele Klaus Iohannis consideră neobişnuit ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie împotriva unui stat membru al Uniunii Europene cu doar o lună înainte ca acesta să preia preşedinţia Consiliului UE. 

Săptămânile trecute, România a fost tema unei dezbateri în Parlamentul European. Dat fiind că va prelua președinția Consiliului UE, ar putea fi evitată o rezoluție a Parlamentului European? Sau credeți că e o rezoluție necesară? au fost întrebați Klaus Iohannis și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, la conferința de presă comună susținută de cei doi după discursul președintelui României.

Antonio Tajani: „Întâlnirea de astăzi nu este despre situația din România. Am avut o dezbatere despre asta în sesiunea plenară care a trecut. În timpul dezbaterii de astăzi cu președintele român am vorbit despre viitorul Uniunii Europene. Înțeleg întrebarea dvs, dar astăzi dezbaterea nu este despre asta. Noi apărăm statul de drept peste tot, fie că e vorba de Polonia, România sau dacă e nevoie, în țara mea (Italia - n.r.). Peste tot facem asta. E treaba noastră să facem asta, să apărăm, în calitate de Parlament European. Parlamentul e pregătit să aibă o rezoluție. Vom decide conținutul acestei rezoluții”.

Klaus Iohannis: „Parlamentul European are, evident, dreptul să dezbată teme şi, dacă e necesar, să voteze rezoluţii. Pe de altă parte, prezenţa mea astăzi (marţi, n.r.) în PE nu are legătură cu dezbaterea aceea despre statul de drept în România. Deşi am făcut declaraţii despre statul de drept în România, îmi oferiți ocazia să spun ce cred încă o dată: România este o democraţie funcţională şi respectă statul de drept, dar este o democraţie vie şi există abordări pe care unii le consideră greșite. Avem o dezbatere pe acest subiect acasă și eu mi-am exprimat opinia foarte clar, dar am făcut asta acasă, în România. Nu vreau să intru acum mai adânc în dedesubturile dezbaterii politice din România, aici, în PE. Totuși, este extrem de neobişnuit ca Parlamentul European să dezbată şi să voteze o rezoluţie împotriva unui stat membru cu doar o lună înainte de a prelua preşedinţia Consiliului UE. Decizia aparţine Parlamentului European”.

Rezoluţia referitoare la România ar urma să fie dezbătută la începutul lunii noiembrie, la Strasbourg. Dezbaterea se încheie în mod normal cu un vot. Dezbaterea din PE a apărut după discuţiile legate de efectele pe care le au modificările legislative în domeniul justiţiei, dar şi despre mitingul antiguvernamental din 10 august.

Întrebat cum va respecta rugămintea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a ajunge, împreună cu Guvernul, la un consens în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa justiţiei până la preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful statului s-a declarat pregătit să colaboreze cu Executivul şi, în ciuda faptului că vor mai exista dezbateri aprinse pe marginea acestor teme în România, mandatul pe care îl va deţine ţara noastră va fi unul de succes.

Statul de drept trebuie să rămână stat de drept, justiţia trebuie să rămână independentă, iar democraţia – neafectată. Asta este opinia mea. Pe de altă parte, este evident că toată România înţelege importanţa pe care o are preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Sunt pregătit să lucrăm împreună, şi Guvernul este pregătit, pentru o preşedinţie de succes. Dar asta nu înseamnă că îmi voi coborî standardele în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa justiţiei. Vom avea dezbateri aprinse pe aceste subiecte în România, dar preşedinţia Consiliului UE va fi una de succes şi vom colabora”, a spus Iohannis.

Când se ia o decizie în privința rezoluției

Decizia finală dacă va exista o rezoluție sau nu va fi luată în ședința președinților grupurilor parlamentare în săptămâna dinaintea plenarei din noiembrie. Deci, joi, 8 noiembrie, grupurile parlamentare vor decide dacă va fi sau nu o rezoluție, a precizat la Digi24 europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan.


„Faptul că se discuta despre adoptarea unei rezoluții despre țara noastră arată că există îngrijorări legate de guvern și nu e un lucru bun în sine. Dacă rezoluția ar distinge clar între cei care merită criticați din România și lucrurile bune, care merg în România, n-aș avea nimic împotriva ei, dar cu rezoluția există mereu riscuri”, spune europarlamentarul.

El a explicat că rezoluția va fi negociată de toate grupurile politice și va fi un compromis între Partidul Popular European și ALDE care „nu dau crezare tuturor prostiilor spuse de PSD și ALDE în România”, dar vor ține cont.  „Eu nu vreau să se facă un compromis pe numele țării mele, de aceea o rezoluție implică și acest risc”, a punctat europarlamentarul. „Trebuie să ne gândim foarte bine dacă vom merge pe acest drum. De preferat ar fi, pentru a nu face un compromis pe numele țării noastre, poate să nu avem o rezoluție acum, în pragul președinției”, a argumentat Siegfried Mureșan.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Soldați Ucraina
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța. Aceasta e înarmată cu...
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Scena din „Gladiator 2”, tăiată la montaj. Denzel Washington: „Cred că nu erau încă pregătiţi pentru asta”
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului