Cei vizați sunt Marin Anton, deputat independent (acționar la SC Impex SRL, Vinprod), Ion Bălan, PSD ( Sc Nalba SRL), Toader Dima, PSD (SC Ecoplant SRL, SC Agro-Vin-Prod SRL Berezeni), Ioan Dârzu, PSD (Albalact), Maria Dragomir, PPDD (SC Tractorul Cuza Vodă), Iliuță Vasile, PDL (SC Ilya SRL), Gavril Mîrza, PSD (Agrofitotehnica), Vasile Mocanu, PSD (Agricola Târgu-Frumos), Dumitru Niculescu, PPDD (SC Agrimex 200 Slatina), George Scarlat, PNL (Şerbanești Livada, Fermsuin), Stanciu Zisu, PSD (Milser SRL), Alexandru Stănescu, PSD (Agromec) și Valeriu Steriu, UNPR (Sterochem SRL).
Deputaţii sunt acţionari sau asociaţi la firme care se ocupă cu zootehnia, cultivarea cerealelor, vânzarea de fertilizatori şi pesticide, transport în domeniul agricol.
Şi tot ei trebuie să dea un aviz legii care ar obliga hipermarketurile să închidă în weekend, pentru încurajarea micilor producători.
„Micii producători nu sunt doar cei din Comisia de Agricultură. Ne referim la micii producători din întreaga ţară. Un magazin de cartier. S-a deschis un supermarket într-un orăşel de provincie şi el, săracu', nu mai vinde nimic”, spune Maria Dragomir.
Deputatul PSD Vasile Mocanu susţine că a ajuns din întâmplare acţionar la o firmă din domeniul agriculturii şi nu nu are niciun profit.
„Eu, personal, nu am nicio afacere. Am găsit că aveţi Agricola Tărgu Frumos...Nu am nicio afacere, dacă ma credeţi pe cuvânt, nicio Agricola, nu e a mea”, spune acesta.
Un caz deja cunoscut este cel al deputatului PSD din Comisia de Industrii Eduard Martin. Acesta a contribuit la noua lege a salubrizării, având şi o firmă în acest domeniu.
Directorul Institutului de Politici Publice crede că nu este normal că parlamentari să fie şi reglementatori şi jucători în acelaşi domeniu.
„În ţările civilizate, cei care se ocupă de politică se ocupă de politică nu se ocupă şi de politică şi de afaceri”, precizează Adrian Moraru.
Deocamdată, în România, este doar o problemă de moralitate, deoarece legislaţia le permite aleşilor să fie acţionari la societăţi comerciale.