„Din câte ştiu, nu i s-a făcut încă o invitaţie domnului preşedinte Băsescu. În ceea ce priveşte relaţiile politice, după cum am spus, acum, după alegeri, sper că vom putea creşte turaţia în relaţiile cu noul Guvern, cu preşedintele şi Administraţia Prezidenţială şi vom crea perspectivele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre", a declarat Malghinov, într-un interviu la emisiunea „După 20 de ani" de la ProTV.
El a spus că invitaţii similare de a vizita România au fost însă adresate şi preşedintelui rus actual Vladimir Putin, revenit la Kremlin în primăvara acestui an, precum şi fostului preşedinte Dmitri Medvedev. „Invitaţiile există", a spus Malghinov.
Relațiile bilaterale nu sunt înghețate
El a subliniat că nu percepe relaţiile politice dintre cele două ţări ca fiind "îngheţate", deşi nu sunt foarte active. "În ceea ce priveşte relaţiile politice, nu aş spune că ele sunt îngheţate. Am spus deja că este vorba despre percepţie. Bineînţeles, în comparaţie cu alte ţări, mă refer aici la relaţiile Rusiei cu alte ţări europene, da, nu avem cele mai active relaţii. Dar avem perspective, avem perspective. În acest sens, este foarte important să se suprapună un şir de factori. Politica nu apare din aer. Ea reprezintă o finalitate a unor procese: economice, culturale, relaţiile între tineri, anumite interacţionări în cadrul forumurilor internaţionale. Bineînţeles că şi contactele politice directe sunt importante. Desfăşurăm destul de frecvent consultări la nivelul Ministerelor de Externe ale celor două ţări. De asemenea, au avut loc întâlniri, cu mult timp în urmă într-adevăr, şi între conducătorii ţărilor noastre. Am venit în România cu intenţia de a crea condiţii pentru a pune aceste chestiuni pe ordinea politică a zilei, pentru a o extinde şi a exista posibilitatea acestor întâlniri. Şi, de principiu, condiţiile se creează", a spus Malghinov.
Relațiile Rusia-România sunt împotmolite la nivel politic
Preşedintele României nu a mai fost la Moscova de la începutul primului său mandat, în 2005, an în care Traian Băsescu s-a dus de două ori în Federaţia Rusă. O dată în februarie 2005, apoi în mai 2005, când a participat la manifestările consacrate comemorării a 60 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Părea începutul unei relaţii personale bune cu preşedintele de atunci al Rusiei, actualul premier Vladimir Putin, dar la puţin timp după aceea, Traian Băsescu declara, în septembrie 2005, că "de-a lungul istoriei, Marea Neagră a fost considerată mai mult sau mai puţin un lac rusesc", o declaraţie de natură să irite Moscova.
Pe de altă parte, Rusia a criticat, în ultimii ani, amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul României, apoi scutul antirachetă, după cum, în repetate rânduri, partea română a criticat decizia Rusiei de a-şi mentine prezenţa militară în Transnistria.
Timp de 17 ani, niciun şef de stat rus nu a vizitat România. Prima vizită a unui preşedinte rus în România a avut loc în aprilie 2008, când Vladmir Putin a venit la Bucureşti pentru a participa la summitul Consiliului NATO-Rusia, un forum de consultare şi cooperare la lucrările căruia Putin nu mai participase de la constituirea sa, în 2002. Cu această ocazie, Putin a avut o întrevedere bilaterală cu Traian Băsescu, pe care l-a invitat în Rusia, dar vizita nu s-a concretizat nici până în prezent.
La nivel de prim-miniştri, ultima vizită consemnată de agenda diplomatică bilaterală datează din iulie 2004, când Adrian Năstase a mers la Moscova.