Ambasadorul britanic remarcă progresele din Justiţie, dar susţine că mai avem restanţe, iar în lupta anticorupție Parlamentul poate juca un rol primordial:
„Noul Parlament trebuie să aibă rolul principal în Strategia Anticorupţie a României. Noua lege privind statutul parlamentarilor şi codul de conduită propus oferă ocazia de a arăta că cererile de ridicare a imunităţii sunt analizate într-un timp rezonabil şi în mod transparent. Şi că Parlamentul poate demonstra, fără echivoc, că membrii săi nu sunt deasupra legii”, scrie Martin Harris.„Şi mai sper că actorii implicaţi în procesul numirii Procurorului General şi al şefului DNA pot lucra împreună pentru a se asigura că aceştia vor fi profesionişti puternici şi independenţi”, adaugă ambasadorul britanic.
Diplomatul britanic mai crede că România a făcut progrese pentru consolidarea fiscală şi că ar putea fi invidiată de multe state membre UE pentru datoria publică scăzută. În schimb, Martin Harris susţine că neprivatizarea companiilor de stat este o piedică pentru creşterea economică.
„Prioritatea primei jumătăţi a acestui an este aducerea unui management privat la aceste companii şi listarea lor pentru a atrage noi investiţii din City-ul londonez”, afirmă diplomatul.
Ambasadorul Marii Britanii spune, în concluzie, că îndeplinirea obiectivelor din acordul cu FMI şi din raportul pentru Justiţie pot determina viitorul economic al României. Mai mult, îi pot aduce o creștere economică de 4%, o perspectivă mai optimistă chiar decât a Guvernului.