Deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă, cere autorităților să retragă monumentul controversat dedicat „eroilor” fostei Securităţi ridicat în Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale poliţiei politice din regimul comunist.
„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă”, spune Alexandru Muraru într-un comunicat.
El reamintește că totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009, când au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi nenumăratele violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. La rândul său, Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost „o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, a arătat documentul adoptat de legislativul de la București.
„Este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei. De aceea, ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este o acțiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât și apologia lor. Adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate”, subliniază Alexandru Muraru.
„Fac apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist”, spune Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit de curând la Cimitirul Eroilor din Piteşti, ceea ce a declanșat un scandal major. Evenimentul, organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, a adunat zeci de cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării.
Manifestarea a stârnit indignare în rândul reprezentanților Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Aceștia protestează față de ridicarea monumentului tocmai în orașul Pitești, unde au avut loc cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.
În fostul penitenciar de la Pitești, între 1949-1952 s-a desfășurat cel mai agresiv program din blocul estic de spălare a creierelor prin tortură, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești”.
Citiți și: Fenomenul Pitești, esența bestialității comuniste. Cine a fost Eugen Țurcanu, deținutul politic devenit călău
Editor : Luana Pavaluca