„E nevoie şi de o lege a graţierii, cred că ea trebuie să fie într-o formulă înţeleaptă, nu aberată cu limite până la 7 ani, dar realizată într-un mod inteligent”, a spus Adrian Năstase.
Un astfel de proiect a fost depus în Parlament anul trecut de deputaţii PSD, Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Prevede graţierea unor pedepse de până la 6 ani şi amnistierea unor infracţiuni de până la 7 ani.
Adoptarea lui în comisia juridică din Camera Deputaţilor, în aşa numita „marţea neagră”, a provocat reacţii dure ale ambasadelor occidentale la Bucureşti. Au existat suspiciuni că de aceasă lege ar putea beneficia politicieni acuzaţi de fapte de corupţie. Dezbaterea asupra proiectului va fi reluată în septembrie.
„Iniţiativa unei asemenea legi, dacă va fi propusă, trebuie să vină din zona Ministerului Justiţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova.
Specialiştii în consultanţă politică dau un sens afirmaţiilor lui Adrian Năstase.
„El dă un semnal pentru o serie de oameni foarte importanţi cu mari averi si influenţă media care se află în închisoare. E foarte multă simbolistică şi există multe înţelesuri ascunse în ceea ce a spus”, a spus consultantul politic Valeriu Turcan.
„Adrian Năstase e un pilon important în istoria politică de după 1989”, a spus și politologul Andrei Ţăranu.
Fostului premier i-a fost anulată calitatea de membru al PSD când a fost condamnat definitiv. Acum, Adrian Năstase nu mai poate alege, nici candida şi nu are dreptul să ocupe o funcţie publică.