A fost demarată campania de semnături pentru modificarea Constituției: Unirea cu Republica Moldova
Data publicării:
Reprezentanţii Asociaţiei Acţiunea 2012 au lansat, marţi, la Iaşi, campania de semnături "Un milion pentru Unire", primul semnatar fiind primarul Mihai Chirica. Preşedintele Asociaţiei Acţiunea 2012, George Simion, a declarat că demersul vizează adunarea de semnături pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea unui preambul în care va fi menţionată ideea de reîntregire naţională.
George Simion a precizat că această campanie de strângere de semnături, "Un milion pentru Unire", se desfăşoară pe teritoriul României, Republica Moldova şi în Diaspora.
„Ne dorim punerea în acord a Declaraţiei din 27 martie 2018 (declaraţia comună privind reîntregirea naţională prin unirea cu Basarabia - n.r.), cu textul constituţional. De aceea în An Centenar propunem societăţii româneşti de pe ambele maluri ale Prutului un preambul la modificarea Constituţiei care să prevadă reîntregirea naţională pe cale paşnică şi fără amestec dinafară. Considerăm că este un fel prin care statul român îşi poate asuma proiectul reîntregirii ca proiect de ţară. (...) Noi vrem reîntregirea naţională, ceea ce Stalin şi Hitler au rupt prin pactul Ribbentrop-Molotov”, a declarat George Simion, potrivit Agerpres.
Primarul Mihai Chirica a declarat, la rândul său că, Iaşiul va da startul acestei campanii de strângere de semnături prin care în cele din urmă să se încerce, după validarea lor, modificarea Constituţiei în sensul recunoaşterii graniţelor tradiţionale ale României de la Nistru până la Tisa.
„Nu ne interesează suveranitatea altor state. Nu ne interesează teritoriile altor popoare. Pur şi simplu este o reparaţie istorică care trebuie făcută în concordanţă cu tratatele internaţionale la care a aderat şi România şi celelalte state implicate în pactul Ribbentrop-Molotov, nerecunoscut de altfel de nimeni, şi care a fost chiar invalidat chiar de Senatul SUA în anul 1991”, a spus Mihai Chirica.
De altfel el a fost şi primul semnatar al acestui demers iniţiat de Acţiunea 2012.
„Nu e mult 500.000. Important e să ducem gândul până la capăt, să nu-l abandonăm. Trebuie să arătăm că putem fi o ţară respectabilă în Europa şi în lume dar care nu-şi uită istoria corectă, adevărată, civilizată, care a fost răsturnată de vremurile nefavorabile de atunci. (...) Ceea ce ne dorim este ca gândul unirii să pornească de la toată lumea din suflet, fără să fie animat doar de momente speciale legate de Ziua Naţională, de Ziua Drapelului, de alte zile importante. (...) Iaşiul a fost şi va rămâne locul în care gândul unirii nu va înceta niciodată”, a declarat primarul Chirica.