2015, an negru pentru Parlament. 43 de aleși au fost condamnați, trimiși în judecată sau cercetați penal
Pe parcursul acestui an, 34 de deputați și nouă senatori au fost condamnați definitiv sau în prima instanță, au fost trimiși în judecată sau le-a fost comunicată începerea urmăririi penale. În unele cazuri, faptele imputate de procurori au legătură cu funcțiile deținute anterior intrării în Parlament. În altele, dosarele au pornit ca urmare a constatărilor Agenției Naționale de Integritate (ANI). De reținut că toate aceste cazuri se adaugă altor zeci, existente din anii anteriori, dar și numeroaselor cazuri de incompatibilitate sau conflict de interese constatate de ANI fără a fi sesizați procurorii.
Unele dosare au făcut ”victime” multiple în Parlament. Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, de exemplu, în care au fost implicați doi social-democrați și un liberal. Alte dosare, precum cele ale lui Varujan Vosganian și Laszlo Borbely, au fost blocate prin neîncuviințarea începerii urmăririi penale.
17 condamnări, definitive sau în prima instanță
Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, ulterior deputat UNPR, a fost condamnată definitiv, în luna februarie, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Pe 16 februarie, fostul ministru s-a predat pentru a-și ispăși pedeapsa. Între timp, a formulat către Președinție o cerere de grațiere, care i-a fost respinsă.
-
Miron Mitrea, ex-deputat PSD de Vrancea. În luna februarie, fostul lider social-democrat și-a dat demisia din Parlament, cu două săptămâni înainte să fie condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, în dosarul privind lucrările de construcție efectuate la casa mamei sale.
Kerekes Karoly, deputat UDMR de Mureș, a primit, tot în februarie, o pedeapsă cu suspendare de un an și jumătate închisoare, pentru conflict de interese (și-a angajat la biroul parlamentar atât soția, cât și fiul). Decizia Curții Supreme a fost definitivă.
Sonia Drăghici, deputat PSD de Bihor. Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o, în martie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, în dosarul în care a fost acuzată de conflict de interese, pentru că și-a angajat fiul la biroul parlamentar. Decizia nu este definitivă.
Ghervazen Longher, deputat al minorităților naționale. Tot pentru conflict de interese pe motiv de angajare a membrilor familiei, parlamentarul a primit, în luna iunie, în prima instanță, o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.
Mate Andras Levente, deputat UDMR de Cluj. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, definitiv, în luna februarie, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția la biroul parlamentar.
Niculae Mircovici, deputat al minorităților naționale. Pentru conflict de interese, a fost condamnat, definitiv, în luna februarie, la șase luni de închisoare cu suspendare.
Corneliu Dobrițoiu, senator PNL de București. În luna martie, a fost condamnat, în prima instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul ”Case pentru generali” (achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat).
Vasile Gliga, deputat PSD de Mureș. Pentru aceeași acuzație de conflict de interese (și-a angajat soția la biroul parlamentar), a fost condamnat definitiv, în luna iunie, la un an de închisoare cu suspendare.
Anghel Stanciu, deputat PSD de Iași. A fost condamnat definitiv, în luna noiembrie, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiul și nora la biroul parlamentar.
Adrian-Miroslav Merka, deputat al minorităților naționale, a primit, în prima instanță, în luna ianuarie, tot pentru conflict de interese (și-a angajat părinții la biroul parlamentar) un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
Marian Neacșu, deputat PSD de Ialomița. Pentru că și-a angajat fiica la biroul parlamentar, social-democratul a fost condamnat, în prima instanță, în luna februarie, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei.
Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galați, a fost condamnat, în luna martie, în prima instanță, la plata unei amenzi penale de 2.000 lei, pentru conflict de interese (și-a angajat fiul la biroul parlamentar, în perioada 2009-2012).
Ion Stan, deputat PSD de Dâmbovița. Tot în luna martie și tot în prima instanță, social-democratul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, după ce ar fi cerut importante sume de bani unui om de afaceri pentru a-i obține contracte cu statul.
Liviu Dragnea, deputat PSD de Teleorman. În mai 2015, a fost condamnat, în prima instanță, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind comiterea de fraude la referendumul din 2012 de demitere a președintelui Traian Băsescu.
Marian Ghiveciu, ex-deputat PSD de Buzău. Tot în luna mai, a fost condamnat, în prima instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind retrocedarea nelegală a unor terenuri din județul Buzău. Demisia din Parlament a survenit în luna septembrie, dar printre motivele invocate nu s-a numărat și acuzația de abuz în serviciu formulată împotriva sa.
Ionel Agrigoroaiei, senator UNPR de Iași. La mijlocul lunii decembrie, a fost condamnat, în prima instanță, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze și 80 de zile de muncă în folosul comunității. Este acuzat că ar fi luat un credit bancar în baza unor acte false.
Aleși trimiși în judecată
Ioan Adam, ex-deputat PSD de Brașov, a fost trimis în judecată, în ianuarie 2015, după mai multe luni de arest preventiv, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care sunt implicați și Viorel Hrebenciuc (ex-deputat PSD de Bacău) și Tudor Chiuariu (senator PNL de Mehedinți). Acuzațiile au fost: Ioan Adam - instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență, Viorel Hrebenciuc – constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălarea banilor, Tudor Chiuariu – constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și spălarea banilor. După modelul Hrebenciuc, Adam a demisionat și el din Parlament, în ianuarie 2015.
Dănuț Culețu, ex-deputat PNL de Constanța, și-a văzut dosarul trimis în instanță tot în prima lună a anului, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu fapte comise în perioada când a deținut funcția de prefect al județului Constanța. La începutul lunii aprilie, Culețu și-a dat demisia din Parlament.
Mircea Roșca, deputat PNL de Prahova. În februarie 2015, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut unui om de afaceri 20.000 de euro pentru a interveni astfel încât firma acestuia să dobândească terenuri în oraș.
Elena Udrea, deputat și ex-ministru PDL. Cu un număr record de cereri de reținere și arestare preventivă pe numele său, fostul lider PMP a fost trimis în judecată în luna aprilie în dosarul ”Gala Bute”. Udrea mai este urmărită penal în trei dosare, printre care ”Microsoft”.
Theodor-Cătălin Nicolescu, ex-deputat PNL de Argeș. Trimis în judecată, în luna aprilie, în dosarul în care este implicat și fostul președinte al ANI Horia Georgescu, liberalul și-a dat demisia din Parlament în luna mai. Trei luni mai tîrziu avea să fie trimis în judecată într-un al doilea dosar penal, legat tot de despăguburile ilegale acordate de ANRP.
Ion Ariton, senator PNL de Sibiu, ex-ministru PDL, a fost trimis în judecată, în luna aprilie, în dosarul ”Gala Bute”, în care este implicată și Elena Udrea.
Ion Ochi, ex-deputat PSD de Brașov. În iunie 2015, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar privind achizițiile CJ Brașov. Ochi a demisionat din Parlament la începutul lunii septembrie.
Neculai Rățoi, deputat PSD de Iași. A fost trimis în judecată, sub control judiciar, în luna iunie, într-un dosar privind scutirea unei firme de la plata obligațiilor către bugetul Consiliului Local Pașcani. În dosar, este implicat și Florin Constantinescu, senator PSD de Iași.
Sebastian Ghiță, ex-deputat PSD de Prahova. În luna iulie, a fost trimis în judecată, alături de ex-primarul municipiului Ploiești Iulian Bădescu, în dosarul privind finanțarea Asociației Basket Club Asesoft. Într-un alt dosar, social-democratul este urmărit penal pentru trafic de influență, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinației fondurilor europene și coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012, respectiv prezidențiale din 2014.
Constantin Adăscăliței, deputat PSD de Iași. Tot în luna iulie, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru că ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
Dan Bordeianu, deputat PSD de Vaslui, a fost trimis în judecată, în luna august, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar legat de alimentarea cu apă a trei localități din județul său.
Dan Șova, senator PSD de Olt. În luna septembrie, a fost trimis în judecată, alături de ex-premierul Victor Ponta și directorul Complexului Rovinari, în dosarul Turceni-Rovinari. La începutul lunii decembrie, a fost reținut și, apoi, arestat preventiv în dosarul CET Govora, în care este acuzat că ar fi primit mită 100.000 de euro.
Mircea Drăghici, deputat PSD de Argeș, a fost trimis în judecată, în luna noiembrie, alături de fostul președinte al CJ Argeș Constantin Nicolescu și alți 38 de inculpați într-un dosar legat de prejudicierea a 35 de unități administrativ teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanță.
Darius Vâlcov, ex-senator și fost ministru PSD. Și-a dat demisia din Parlament în luna mai, după ce fusese trimis în judecată într-un prim dosar, sub acuzațiile de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare incompatibile cu funcția. În noiembrie, al doilea dosar al său (referitor la comisionul de 10% pe care l-ar fi pretins unui om de afaceri din contractele derulate cu Primăria Slatina) a fost trimis în instanță.
Cornel Mircea Sămărtinean, deputat PNL de Timiș. Dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată și conflict de interese a fost trimis în instanță, în urmă cu doar câteva zile. Este vorba de fapte ce ar fi fost comise când liberalul era director al Aeroportului Internațional ”Traian Vuia” Timișoara.
Subiecți ai unor dosare penale au devenit, în 2015, și deputații Iulian Iancu (PSD), Ioan Oltean (PNL), Lucian Șova (PSD), Cătălin Teodorescu (PSD), Marin Anton (UNPR), Andrei Dolineaschi (PSD) și Dan Motreanu (PNL), dar și senatorii Alexandru Cordoș (PSD) și Lucian Iliescu (UNPR).
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News