2014, anul cel mai greu din cariera politică a lui Victor Ponta
Odată cu ruperea USL, a devenit clar pentru toată lumea că Victor Ponta va fi candidatul PSD la Preşedinţia României. Premierul a ezitat însă multă vreme să dea un răspuns ferm. Victor Ponta:"Eu îmi doresc sa ramân prim-ministru aşa cum m-am angajat. De la noi din partid atât cât ma uit, domnul Geoana şi cu mine suntem cei care putem candida cu şanse."
Anunţul oficial a venit abia în vară, după o şedinţă PSD desfăşurată la Orăştie : "Le-am spus colegilor mei că, dacă există sprijinul lor, sunt pregătit pe 1 august să le cer sprijinul pentru a candida la funcţia de preşedinte."
La Consiliul Naţional al PSD de la Craiova, premierul şi-a lansat pentru prima dată candidatura în faţa membrilor de partid: "Am azi convingerea ca în noiembrie o sa câştigam. Sunt pregatit pentru 5 ani , pentru 10 ani, în care sa facem în România ce nu s-a mai facut de mult timp."
A urmat Congresul PSD, la Alba Iulia, la care Victor Ponta a declarat: "Am stat până acum în cămaşă de prim-ministru . Acum mi-am pus haina de preşedinte. E ultimul congres la care sunt alaturi de dvs. În februarie să mă invitaţi în calitate de preşedinte al României."
Şi la ultima lansare, pe Arena Naţională, chiar de ziua premierului, în faţa a peste 50.000 de simpatizanţi, Victor Ponta a vorbit despre obiectivul său prezidențial,Marea Unire:" La 42 de ani, mă simt pregătit, pot fi preşedintele românilor, putem să facem acea mare schimbare pe care o aşteptăm.Să reuşim împreună Marea Unire. Întotdeauna aici e ţara mea şi neamul meu cel românesc, aici eu sa mor aş vrea, aici vreau eu împreună cu voi să trăiesc! Victorie!!! Sunt Victor Viorel Ponta, vreau să fiu preşedintele românilor, al acelor români care sunt împreună şi vă chem să fiţi alături de mine în această mare bătălie către Marea Inire!"
Chiar înainte de grandioasa lansare de pe stadion, premierul îşi începuse campania. Şi era foarte sigur pe victorie: "Cu siguranţă în turul 1 va fi o cafteală la care nu doresc să particip. În turul unu îmi voi lua popcorn şi o băutură răcoritoare, mă voi uita la dezbaterile între doamnele Macovei, doamna Udrea, domnul Diacoenscu, domnul Iohannis şi aşa mai departe... PSD-PC-UNPR mă va sprijini cu 40% din voturi, restul dacă le primesc sau nu, depinde de mine."
Victor Ponta a exploatat din plin şi calitatea sa de premier, dar şi priza la public pe care o au sportivii. A felicitat-o pe Simona Halep de câte ori a avut o victorie, a publicat pe internet poze cu handbalistele, cu gimnastele, dar şi cu fanii Stelei. De Sfânta Maria, a făcut un adevarat tur de forță pe la manastirile din Moldova şi Ardeal. Ca premier a anunţat amnistia pensionarilor şi a mamelor care au primit bani în plus deşi nu aveau dreptul. În paralel, premierul a dăruit cheile a peste o suta din cele 600 de microbuze şcolare.
Măsurile luate de Guvern, mitingurile din ţară, dar și mobilizarea partidului i-au adus un scor de peste 40% în primul tur al alegerilor. S-a clasat pe primul loc şi a plecat cu prima şansă în cel de-al doilea tur. "Am un sentiment de mulţumire, mai sunt 14 zile şi românii vor avea ,din nou, după doi ani un preşedinte legitim" declarase Victor Ponta după primul tur.
În seara primului tur al alegerilor, premierul a refuzat să vorbească despre protestele românilor din diaspora care nu au apucat să voteze din cauza cozilor imense. Abia a doua zi, Victor Ponta a comentat incidentele. Nu a găsit vinovaţi, dar a promis că situaţia nu se va repeta: "Domnul ministru şi echipa de la MAE îmi garantează cu funcţiile lor că pe data de 16 (noiembrie- n.red) niciun cetăţean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara unei secţii de vot."
Au urmat cele două confruntări directe cu adversarul său, Klaus Iohannis.
-Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să nu mă mai întrerupeţi?
-Victor Ponta: Nu e nevoie să ridicaţi tonul la mine.
-Klaus Iohannis: E posibil să nu mă mai întrerupeţi? vă rog mult
-Victor Ponta: Pai dacă furnizaţi informaţii false
-Klaus Iohannis: Vă rog mult!
-Victor Ponta: Domnule Iohannis, noi nu suntem slugile dvs aici prin România. Vă întreb de unde ştiţi ce afirmaţi?
-Klaus Iohannis: Dvs cine vă credeţi în această confruntare? Cu biroul dvs?
-Victor Ponta: Nu e nevoie să mă jigniţi. Eu v-am intrebat politicos...
-Klaus Iohannis: M-aţi făcut vânzător de copii...
-Victor Ponta:Eu? Niciodată nu v-am făcut! [...]
-Victor Ponta: Acum l-am văzut pe Traian Băsescu, din nou. Acelaşi fariseism, aceeaşi încredere că îi va prosti din nou pe români. Eu voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis!
-Klaus Iohannis: Oare i-a prostit domnul Băsescu pe români cand v-a pus premier? Pentru ca pe mine m-a refuzat, pe dvs v-a pus.
-Victor Ponta: Pentru că eu reprezentam USL.
-Klaus Iohannis: Concluzia, dragi români, puteti sa o trageţi singuri!
În urma dezbaterilor, Victor Ponta a devenit tot mai sigur de şansele sale. Pe 16 decembrie, a venit la vot cu întreaga familie şi a afişat un zâmbet larg, încrezător: "Am votat pentru ca toate mamele şi bunicii noştri să poată să trăiască într-o ţară mai bună, în care să avem grijă de ei. Am votat pentru ca toţi copiii noştri să poată să înveţe, să aibă un viitor în România."
În străinătate, situaţia din primul tur s-a repetat. Mii de oameni nu au reușit să voteze. Protestele au degenerat în bătăi de stradă, iar în Capitală sute de oameni s-au strâns în faţa Guvernului în semn de solidaritate cu românii din diaspora. La sediul PSD, zâmbetele deja pieriseră. La ora 21.00, exit-poll-urile l-au dat câștigător pe Klaus Iohannis. Victor Ponta a petrecut aproape două ore în biroul său înainte de a-și recunoaște înfrângerea. A dat o declaraţie fulger şi a plecat acasă:" Așa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte și cei care vor să protesteze și nu au de ce să protesteze."
După pierderea alegerilor, scaunul de şef al partidului se clătina, guvernarea PSD era ameninţată. Premierul a fost nevoit să ceară scuze românilor din străinătate care nu au reuşit să voteze :"Au existat cetăţeni români care au aşteptat foarte mult, ori nu au putut vota. Acest lucru este inacceptabil. Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic pentru asta."
Principala preocupare a lui Victor Ponta este acum păstrarea guvernării. De fotoliul său de premier depinde în mod direct influenţa pe care o are asupra partidului. Deocamdată şi-a impus voinţa în faţa liderilor PSD: Congresul pentru alegerea conducerii va fi abia în martie. A reuşit, de asemenea, să stingă din start şi orice încercare de preluare a puterii. Acesta a fost motivul pentru care, susţin trei dintre membrii partidului- Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova- au fost excluşi la cererea lui Victor Ponta.
- Etichete:
- alegeri
- ponta
- victor ponta
- psd
- alegeri prezidențiale
- alegeri prezidentiale 2014
- presedinte psd
- victor ponta candidat
- victor ponta marire
- victor ponta decadere
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News