12 ONG-uri cer sesizarea CCR şi demisia lui Victor Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative

Data publicării:
original lso1093

 

(Foto gov.ro)

Organizaţiile semnatare arată, luni, într-un comunicat de presă, că deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă din acest an, OUG 2/2015 pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial, vineri, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică.

Potrivit sursei citate, acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze „abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi” şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană, scrie Mediafax.

„Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului”, arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.

Semnatarii spun că aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, arătând că din aprilie 2014, APADOR-CH a mai sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională, pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.

„Conform unui studiu făcut de APADOR-CH, în ultimii zece ani, România s-a aflat într-o situaţie excepţională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise între 2004 şi 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanţe de urgenţă, în medie 145 de ordonanţe de urgenţă pe an”, se mai arată în comunicat.

În opinia APADOR-CH, este „neverosimil” ca un stat democratic şi membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situaţie excepţională, acesta fiind motivul pentru care a atras atenţia Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curţii Constituţionale această anomalie.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub - resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani