Platforma România 100: Guvernul PSD-ALDE opreşte accesul cetăţenilor la aplicaţiile de urmărire a tăierilor de pădure

Data actualizării: Data publicării:
defriscari valea sadului

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, susţine că guvernul PSD-ALDE va opri accesul public la aplicaţiile mobile şi la portalul „Inspectorul Pădurii”, sisteme de monitorizare şi control în timp real al tăierilor şi transportului de masă lemnoasă, astfel că tăierea, transportul şi vânzarea lemnului din pădurile României se vor face netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a monitoriza şi interoga legalitatea, scrie News.ro.

„Guvernul PSD-ALDE face paşi rapizi spre eliminarea accesului public la aplicaţiile mobile şi la portalul Inspectorul Pădurii, sisteme de monitorizare şi control în timp real al tăierilor şi transportului de masă lemnoasă. Aplicaţiile şi sistemul de monitorizare au fost realizate sau îmbunătăţite substanţial de către Guvernul Cioloş, iar Guvernul PSD-ALDE a făcut primele demersuri pentru limitarea accesului public la informaţii esenţiale legate de ceea ce se întâmplă în pădurile României”, potrivit paginii de Facebook a platformei România 100.

Îngrădirea accesului populaţiei la această platformă de monitorizare a tăierilor ilegale de masă lemnoasă se face sub aparenţa unui motiv tehnic fals, invocat de ministrul apelor şi pădurilor Doina Pană, se precizează în postarea platformei România 100.

„Aceasta (Doina Pană - n.r.) a declarat ieri (marţi - n.r.), într-o conferinţă de presă, că îmbunătăţirea platformelor de monitorizare nu a fost realizată în mod legal şi că toate demersurile făcute anul trecut pentru îmbunătăţirea transparenţei şi trasabilităţii în ce priveşte exploatările forestiere, transportul lemnului şi gestionarea depozitelor de materiale lemnoase sunt bazate pe un contract pe care ministerul nu îl va plăti dezvoltatorului cu toate că acelaşi minister a făcut deja recepţia parţială a contractului în 2017, respectiv a mecanismelor deja testate şi funcţionale”, susţine sursa citată.

Citiți și Jaf ca-n codru. Profit de 5 miliarde de euro din defrișări ilegale

Potrivit platformei, contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor şi Pădurilor şi a fost făcut cu contribuţia şi sub atenta supraveghere a specialiştilor Direcţiei Generale de Păduri şi cu avizele juriştilor. Contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalităţii atribuirii directe de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister.

De asemenea, potrivit platformei fondată de Cioloş, guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a recunoscut, într-o notă de fundamentare pentru amânarea termenului de intrare în vigoare a HG 1004/2016, că produsele livrate de dezvoltator, în baza contractului acum contestat, erau recepţionate de către Ministerul Apelor şi Pădurilor încă din luna aprilie.

„Practic, graba cu care ministrul Doina Pană denunţă unilateral încetarea acestui contract de dezvoltare pentru aplicaţii esenţiale de monitorizare a tăierilor ilegale de păduri arată faptul că guvernul PSD-ALDE face totul pentru a opri funcţionarea acestor sisteme cât mai repede şi, din păcate, se foloseşte de argumente false. În acest fel, în foarte scurt timp tăierea, transportul şi vânzarea lemnului din pădurile României se va face netransparent şi fără ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a interoga legalitatea”, susţine sursa precizată

Citiți și Doina Pană: În România nu se mai fac defrișări ilegale

„În luna februarie coaliţia PSD-ALDE a încercat în Parlament micşorarea cuantumului contravenţiilor silvice dublate şi uneori triplate prin OUG 51 a Guvernului Cioloş şi a <<îmbunătăţit>> cadrul legal pentru a permite transportul anumitor volume de lemn furat fără riscul de a se confisca mijlocul de transport”, se arată în postarea platformei.

În 2016 s-au făcut peste 55.000 de controale pe toată filiera industriei lemnului – de la tăieri până la comercializare, de către angajaţii din ministerele de resort: Garda Forestieră, Ministerului de Interne, Poliţie, Jandarmerie şi ANAF. Astfel au fost descoperite peste 2.500 infracţiuni (majoritatea pe Codul silvic), s-au dat peste 60.000 de amenzi şi s-au întocmit aproape 1.000 de dosare penale. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani