USR Bucureşti vrea să desfiinţeze sectoarele Capitalei şi structura administrativă a judeţului Ilfov. Conform planului de reorganizare lansat astăzi în dezbatere publică, în locul actualelor sectoare, USR Bucureşti vrea 20 de districte, reprezentate fiecare de câte trei consilieri aleşi.
Consiliul General al Capitalei dispare şi el, conform planurilor USR, şi urmează să se transforme într-un Consiliu Municipal alcătuit din consilierii viitoarelor districte.
Primarul general al Capitalei rămâne în schemă, va fi ales prin vot direct, în două tururi de scrutin, şi va avea în subordine cinci directori cu atribuţii strategice în finanţe, mobilitate urbană, social, cultură şi sport. Propunerile de modificări includ și un administrator al Metropolei Bucureşti. De asemenea, e propus un singur buget de cheltuieli şi investiţii.
„Este un demers care trebuie făcut în Parlament, dar este o schimbare absolut vitală pentru ca Bucureştiul să funcţioneze ca un oraş modern, capitală a unei ţări europene. Bucureştiul este singura capitală europeană care are şapte primari, şapte consilii, şapte bugete. Deci sunt şapte oraşe într-un singur oraş. Niciun oraş nu poate să funcţioneze astfel. Începem astăzi un proces de consultare publică”, a spus Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti.
Potrivit inițiatorului, ideea principală a proiectului de reformă a administrației este ca deciziile ce afectează Bucureștiul și localitățile arondate să fie luate de reprezentanți comunităților direct interesate. Documentul subliniază că Municipiul București și județul Ilfov luau separat decizii ce aveau impact la nivelul ambelor administrații, fără a se consulta.
,,Exemplele cartierelor de blocuri care sugrumă periferia orașului este doar una dintre consecințele acestei realități. Același lucru se întâmplă și cu utilitățile, și cu transportul public, și cu salubrizarea”, spune Wring.
Proiectul de reorganizare administrativă a Capitalei se află în dezbatere publică și toți cei care doresc să transmită opinii sau idei o pot face contactând inițiatorul.
,,După rafinarea lui în urma discuțiilor ce vor fi purtate cu specialiștii, cu ONG-urile și cu cetățenii, va urma etapa de formulare a textelor de lege care vor trebui adoptate în vederea reorganizării administrative a Bucureștiului. Obiectivul este ca, după alegerile parlamentare din 2020 să putem propune în Parlament un pachet legislativ complet și coerent, discutat cu toți cei interesați”, a mai spus Roxana Wring.
Surse: Digi24, Mediafax