Peste 8.000 de angajați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara urmează să fie disponibilizați, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Energiei.
Este vorba de 8.060 de salariați ai celor două complexuri, la care se adaugă 264 de la Compania Națională a Uraniului și 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului.
Proiectul mai prevede ca persoanele disponibilizate să primească plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani, iar ordonanța se va aplica până la 31 decembrie 2032.
Acordarea plăților compensatorii este motivată prin faptul că zona în care urmează a se efectua aceste disponibilizări este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este extrem de redusă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la Digi24 că cei disponibilizați vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă la fiecare companie.
"Pentru companiile care sunt în insolvență, cum e CE Hunedoara sau pentru cele care nu pot plăti și demonstrează că nu au sursă de finanțare pentru plata acestor salarii compensatorii, mă refer la Compania Națională a Uraniului, le suportăm de la bugetul Ministerului Energiei, din sursele pe care le avem la dispoziție sau din sursele pentru proiectele de reducere a emisiei de dioxid de carbon, pentru că închiderea de mine însemană reducerea emisiilor.
Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit.
Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii.
Pentru CE Oltenia, unde au fost disponibilizări acum o lună- două, avem o dispoziție tranzitorie ca și cei disponibilizați de la orice companie, în special pentru Oltenia e vorba, dacă au fost disponibilizați în acest an, să beneficieze de veniturile de completare. Este angajamentul statului la pactul de mediu european", a explicat Virgil Popescu.
Editor : Georgiana Marina