Burduja a trimis corpul de control al Ministerului Energie la mina din Gorj, unde un mal de pământ s-a surpat peste două excavatoare

Data publicării:
complexul-oltenia

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a dispus trimiterea corpului de control al instituției pentru a stabili cauzele incidentului de la mina din Pinoasa din județul Gorj, carieră care face parte din Complexul Energetic Oltenia, unde ce un mal de pământ s-a surpat, vineri seară, peste două excavatoare. El a mai spus că, în acest moment, situația este sub control, niciun salariat nu a fost accidentant, iar echipele CEO fac o evaluare a pagubelor.

„Producția de energie electrică nu va fi afectată deloc, iar producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2.500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere”, a declarat Burduja, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Energiei.

Vineri seară, în jurul orei 21:30, în sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia a avut loc o alunecare de teren.

Propagarea a început din frontul neexcavat vestic și s-a amplificat pe parcursul nopții, antrenând blocuri mari de rocă care au afectat treptele de lucru și au ajuns până la platforma de staționare și vehiculare a utilajelor de pe vatra carierei, mai spune sursa citată.

Comitetul pentru situații de urgență al Ministerului precum și Ministrul Energiei au fost informați de îndată, coordonând și rămânând în contact permanent cu reprezetanții CEO.

„În acest moment situația este sub control, iar echipele CEO lucrează pentru evaluarea completă a pagubelor și pentru stabilizarea zonei afectate. Niciun salariat al CEO nu a fost accidentat. Am dispus o acțiune imediată din partea corpului de control pentru a stabili cauzele acestei situații și planul de măsuri necesare pentru a preveni astfel de incidente pe viitor. Prioritatea zero este siguranța angajaților.  Totodată, am cerut din partea conducerii CEO ca până la finalul zilei să îmi prezinte o evaluare în detaliu și setul de măsuri pe care deja le-au întreprins”, a mai spus ministrul Energiei.

El a subliniat că producția de energie electrică nu va fi afectată deloc, iar „producția din Pinoasa va fi afectată doar cu 2500 tone pe zi, dar se va suplini din alte cariere”.

„Vom continua să comunicăm transparent evoluția situației și mulțumesc pentru reacția rapidă a specialiștilor CEO” a conchis Sebastian Burduja, conform sursei menționate.

Acest incident a dus la avarierea și răsturnarea a două utilaje de mari dimensiuni și la afectarea mecanismului de marș la alte două utilaje. De la apariția fenomenului de alunecare, echipele CEO au efectuat manevre de retragere a utilajelor din direcția alunecării și au asigurat retragerea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate.

Potrivit informațiilor preliminare, cauza principală a acestui incident este reprezentată de crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului și au favorizat alunecarea de teren.

De asemenea, conform informațiilor puse la dispoziție de CEO, utilajele avariate erau staționate de aproximativ două săptămâni, mai transmite Ministerul Energiei.

Excavatorul 09 era oricum oprit, iar excavatorul 011 urma să fie oprit la sfârșitul lunii august. Activitatea de exploatare a încetat imediat pentru a asigura siguranța personalului și a echipamentelor.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Elena Udrea, mesaj din spatele gratiilor pentru fiica sa, care începe școala: „Fiecare zi fără tine este o...
Pro FM
Mariah Carey, primele declarații după ce mama și sora ei au murit în aceeași zi: „Au fost niște săptămâni...
Film Now
Filme și documentare despre viața reginei Elisabeta. S-au împlinit doi ani de la moartea Suveranei
Adevarul
Marea armată cecenă a lui Kadîrov nu există. Ce trucuri folosește omul lui Putin pentru a masca realitatea
Newsweek
De ce România e „legată de mâini” și nu doboară drone rusești? Cum să dialoghezi cu Moscova?
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Bruce Willis, diagnosticat cu afazie și demență, fotografiat în timpul unei plimbări în Los Angeles. Cum...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale