Guvernul discută, luni, amânarea termenului de la care intră în vigoare OUG care obligă cumpărătorii să se legitimeze atunci când cumpără cartele prepay. Astfel, actul normativ va intra în vigoare în 31 martie, nu în 1 ianuarie 2020. Ordonanța, dată imediat după cazul Caracal, a fost atacată de Avocatul Poporului încă din septembrie 2019.
„Ordonanța de Urgență pe care v-o propun vine de la fostul MCSI și este necesară pentru prorogarea unor termene prevăzute în articolul 51 alineatul 1 din ordonanța 111, pentru comunicații electronice, este vorba de prorogarea termenului până la care operatorii de telefonie monilă sunt obligați, în situația în care comercializează cartele preplătite să solicite în baza ordonanței 62/2019 date cu caracter personal de la utilizatori. O să vă prezint de ce nu putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020. O să vă solicit să fiți de acord în textul ordonanței - să prorogăm termenul până la 31 martie 2020. Pentru că ordonanța 62 a fost după cum bine știți atacată la CCR de Avocatul Poporului. CCR din păcate nu s-a pronunțat”, a spus la începutul ședinței de Guvern ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice a fost aprobată în prima şedinţă de guvern după vacanţa parlamentară, respectiv pe 27 august.
Avocatul Poporului a sesizat CCR, în luna septembrie, privind OUG care modifică legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum şi stocarea datelor celor care sună la 112. Instituţia reclamă că nu se justifică situaţia de urgenţă.
Redactare G.M.
sursa: Mediafax