„Omul în alb” care dirija jandarmii la proteste iese la lumină. Explicațiile pe care le dă într-un interviu

Data actualizării: Data publicării:
proteste omul in alb 180813_PARASCHIV_05_INQUAM_Photos_Alberto Grosescu
Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu

Revista de satiră Kamikaze a difuzat, marţi seară, un interviu cu Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, care recunoaşte că el este „omul în alb”, coordonator al intervenţiei jandarmilor de la protestul de vineri seară din Piaţa Universităţii. El a dat explicații și despre gazul folosit de jandarmi, spunând că „este foarte legal, aprobat şi utilizat în toată lumea”, iar Oficiul special al Procuraturii SUA a considerat că acest gaz poate produce doar în stări excepţionale leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor.

proteste omul in alb 180813_PARASCHIV_05_INQUAM_Photos_Alberto Grosescu
Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu

În interviul acordat jurnalistului Alexandru Căutiş, Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a explicat de ce nu era îmbrăcat în uniformă, relatează News.ro

„În 2012, pentru restabilirea ordinii publice la Piaţa Universităţii (n.r.- protestele din februarie 2012, în urma cărora Emil Boc a demisionat din funcţia de premier), am fost tot în civil în faţa oamenilor mei, mi-am comandat oamenii cum e normal pentru un comandant, că astea sunt atribuţiunile mele şi de asta mă plăteşte statul. (...) Ca să fii un bun comandant trebuie să ai o perspectivă, să poţi la un moment dat să mergi chiar înspre oameni, să fii vizibil, să poţi să porţi un dialog. În momentul în care m-aş îmbrăca la fel ca oamenii mei, să-mi pun o cagulă, cască de protecţie, în combinezon, aş fi o ţestoasă, n-aş mai fi vizibil. (...) E vară, e cald, aşa am venit efectiv îmbrăcat de acasă. Aveam două posibilităţi. Eu, unul, am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting, eu n-am venit că, vezi Doamne, se va tulbura ordinea publică, se va... Dacă aveam o astfel de informaţie sau măcar întrezăream o astfel de atitudine, cred că mă îmbrăcam altfel. Eu, unul, am mers până în ultima secundă că de fapt n-o să fie niciun fel de intervenţie. (...) Eşarfa - s-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protecţie şi de un fel de batistă mai mare, că nu puteam, să scot şerveţelele din 30 în 30 de secunde”, a spus Cătălin Paraschiv. 

Citiți și: 2012 vs. 2018. „Acesta este sindromul unui sfârșit de regim”

Întrebat de ce au fost folosite gazele, pentru că acestea pot avea efecte pe termen lung, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a spus că acel gaz „este foarte legal, aprobat şi utilizat în toată lumea”. 

„Înseamnă că după discuţia cu dumneavoastră trebuie să mă duc direct la spital, că eu bănuiesc că am înghiţit o cantitate de gaze destul de importantă şi de-a lungul timpului cred că am înghiţit foarte multe gaze. Nu, nu există aşa ceva (antidot pentru a nu mai simți efectul - n.r.) şi, dacă aţi văzut, niciunul dintre subordonaţii mei nu a purtat mască. Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la clorobenzol, de fapt e clorobenzal, CS, care se foloseşte în concentraţie maximă de 1%. E o concentraţie foarte mică. Dacă domnii specialişti care au apărut pe la TV măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenţii a americanilor, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituţie serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepţionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor. Letal nu poate să fie de nicio culoare decât dacă este utilizat în cantităţi foarte mari în spaţii închise. Jandarmeria foloseşte mai multe tipuri de armament şi aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au CS sub formă de pulbere, cartuşe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcţie de distanţa la care vrem să cadă lovitura şi bineînţeles sprayuri lacrimogene sau butelii. Tot nişte studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS a celui lichid. Jandarmeria nu foloseşte în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat şi utilizat în toată lumea. România e una din ţările care îşi cumpără muniţie nu neapărat din România”, a explicat Paraschiv.

Citiți și: Specialist în chimie: "Putem specula că s-a folosit tipul CS. Gazele lacrimogene precum CS sau DM sunt clasificate drept arme chimice și este interzisă utilizarea lor în război"

proteste omul in alb 180813_PARASCHIV_01_INQUAM_Photos_Alberto Grosescu
Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, mai spune, în interviul pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că până în jurul orei 23:00 brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care „au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţine că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului, nu fac parte din brigada pe care o conduce.

„S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, susţine Paraschiv. 
 
El spune că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.
 
„Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, afirmă şeful Brigăzii speciale.
 
Întrebat dacă până atunci Brigada specială a intervenit în vreun fel, Paraschiv neagă: „Nu. În jurul orei 23:00. Brigada specială nu a folosit nimic până la ora 23:00. Atunci s-a dat ordin Brigada specială să încerce să intervină în sprijinul detaşamentelor de jandarmi şi să-i evacueze de acolo. Am ieşit din curtea Guvernului pe poarta dinspre Iancu de Hunedoara, în piaţă erau foarte mulţi oameni, nu vreau să dau cifre, dar piaţa era plină. Aveam două variante, ori să încercăm să ne facem cordon, adică să intrăm în contact direct, însemna conflicte sau să executăm somaţiile, în afară de somaţiile care s-au auzit toată seara făcute de Direcţia Generală. Brigada specială a executat somaţiile cu toate că, conform legii, nici nu mai trebuiau să fie, s-au tras rachetele cu trei semnale roşii, după care, din ordinul meu, s-au tras primele două focuri cu lansatoare de calibru 38 sau 40, gaze”.
 
Întrebat despre rănile severe pe care le au la picioare unii protestatari, găuri în picioare, Paraschiv spune că nu le-a văzut şi nu poate să-şi dea cu părerea, dar că s-ar putea să fie vorba de grenade iritante lacrimogene: „Este un corp din cauciuc moale, care are un focos. S-ar putea, pe momentul detonării grenadei, ca bucate de focos, dacă a căzut foarte aproape de picioare sau dacă cineva are proasta inspiraţie să încerce să dea cu piciorul într-un astfel de obiect, la explozia acestuia să producă anumite vătămări, dar de suprafaţă”.
 
„Legea permite. Noi le folosim, dar într-adevăr mai avem bocancii de protecţie. (...) Multe state au folosit armament mult mai periculos”, a adăugat el.
 
Revenind la intervenţia brigăzii speciale, spune că în acel moment, când s-a solicitat intervenţia, s-a trecut la „o acţiune temporizată”.
 
„Ne-am desfăşurat, am lăsat timp, de asta şi sunt imaginile cu mine în faţa oamenilor. De fapt mâinile mele întinse, cum aţi spus ca un dirijor, erau semnul pentru oamenii mei: nu ne grăbim, mergem uşor, nu folosim şarja, adică acea alergare să sperii lumea, să se calce în picioare, să se producă busculade, nu, din contră. Speram să lansez câte un cartuş, ei se îndepărtau, le-am dat timp, am creat breşa necesară, am ajuns pe parcaj la Titulescu, unde am făcut joncţiunea cu jandarmii care erau înconjuraţi. Prima întrebare către comandantul lor a fost: aveţi răniţi, aveţi morţi? Era puţin şi el, mi-a spus: avem răniţi. Am spus: aveţi toate materialele? Mi-a şi spus: nu ştiu. I-am spus: retrageţi-vă pe locul vostru, rămânem noi aici. (...) Ăsta a fost primul moment. Nu s-a trecut până atunci la evacuarea pieţei. După care, toată piaţa, au început prima dată la Antipa, apoi dinspre Calea Victoriei, dinspre Titulescu, de pe Lascăr Catargiu şi Iancu de Hunedoara, a început un atac masiv al manifestanţilor asupra forţelor de ordine. (...) Trebuie să revenim puţin la început. Toată lumea a acuzat Jandarmeria că n-a făcut extracţie. Rugămintea mea: luaţi filmările şi o să constataţi aşa - la garduri sunt 2, 3, 4 rânduri de cetăţeni care erau foarte paşnici, dar undeva în spatele lor sunt o grămadă şi când spun o grămadă vorbesc de mai multe sute de oameni care incitau la violenţă şi provocau. S-a aruncat cu peturi de plastic pline cu pietre, foarte multe bucăţi de caldarâm, foarte multe pavaje, bucăţi de fier-beton. De aceea se folosesc lansatoarele sau acele grenade, pentru că aruncau peste cei din faţă. Dacă erau numai într-o zonă, cum a fost în 2017, de am reuşit să izolăm zona respectivă, dar aceştia se mişcau încontinuu şi erau pe toată zona pieţei, mai puţin zona spre Antipa. (...) Au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur. Nu mai discutam de manifestaţia paşnică. Vorbeam de elemente care au trecut la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine. Şi abia atunci s-a dat ordinul de evacuare a pieţei”, susţine şeful Brigăzii speciale.
 
Paraschiv menţionează că nu el a fost comandantul acţiunii, ci a condus doar brigada specială.
Întrebat despre imaginile în care un om paşnic, care stă cu mâinile deasupra capului este bătut, el răspunde: „Din punctul de vedere al meu ca şef al brigăzii speciale, am văzut şi eu aceste imagini, nu sunt oamenii mei. În clipa în care eu aş fi constatat că acel om este din brigadă, conform procedurilor interne, începea o anchetă şi atunci vedeam ce se întâmpla, adică: dle, ce s-a întâmplat, ai fost înjurat, te-a lovit mai devreme? Noi avem o bucăţică, o chestie izolată, dar totuşi modul - să rămân în nişte parametri lejeri - neortodox în care a lovit nu e normal. Dar nu vreau să vorbesc în numele comandantului acelui luptător”. 
Paraschiv precizează că Parchetul a solicitat documente şi imagini care sunt în posesia brigăzii. „În momentul declanşării anchetei Parchetului, într-adevăr orice anchetă internă este suspendată”, a menţionat el.
Cătălin Paraschiv a mai declarat că Brigada specială nu a avut niciun rănit.
Şeful Brigăzii speciale neagă că i-ar fi smuls telefonul unui ziarist, spunând că doar l-a luat de mână şi l-a tras prin cordonul de jandarmi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...