Video Oamenii s-au adunat în Piaţa Victoriei, la un an de la reprimarea violentă a protestelor din 10 august

Data actualizării: Data publicării:
proteste 10 august 2019
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Se împlinește un an de la violențele din Piața Victoriei, de la primul miting al diasporei. Anul trecut, românii din străinătate și nu numai ei veneau în număr impresionant în fața Guvernului pentru a își striga nemulțumirea. Un miting masiv, la care participau atunci peste 100 de mii de oameni și unde am văzut ciocniri fără precedent între jandarmi și protestatari. A trecut un an de atunci, iar anchetele penale nu au stabilit nicio vinovăție. Ba mai mult decât atât, oficialii care au rezistat peste an vorbesc, în continuare, despre o tentativă de lovitură de stat. Iar contextul nu este unul ușor pentru stat și reprezentanții săi - de două săptămâni, neputința, neștiința și nepăsarea autorităților sunt dovedite, din plin, de cazul cutremurător de la Caracal.

La un an de la reprimarea protestului diasporei, românii plecați din țara lor pentru o viață mai bună - și nu numai ei - au revenit în Piața Victoriei. Nimeni nu a mai vorbit despre pregătirea unor violențe, iar Jandarmeria a făcut aproape oră de oră declarații, în încercarea de a dovedi transparența și profesionalismul instituției.

Manifestația care a dorit să marcheze un an de la reprimarea violentă a protestelor diasporei din 10 august a început, sâmbătă după-amiază, în Piața Victoriei, unde oamenii au venit, în ciuda căldurii. Se anunțaseră proteste în Capitală, dar și în alte mari orașe ale țării, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale terminate cu interventia brutală a jandarmilor.

Citiți și: Protestul din 10 august 2019, în imagini - VIDEO & FOTOGALERIE

ACTUALIZARE 23:30. Spre miezul nopții, în Piața Victoriei mai rămăseseră doar câteva sute de oameni. Atmosfera era liniștită. Stăteau jos și ascultau muzică, aplaudau și se simțeau solidari.

ACTUALIZARE 23:00 Au fost 24.000 de oameni sâmbătă în Piața Victoriei, care și-au strigat nemulțumirile timp de șase-șapte ore. Acum, în Piața Victoriei mai sunt câteva sute,  poate 1.500 de protestatari care încă scandează. N-au fost decât puține incidente pe parcursul acestui miting, iar forțele de ordine spun că asta s-a datorat oamenilor, care au fost mult mai înțelegători. Au fost doar patru persoane duse la poliție, în timp ce alte 11 persoane au avut nevoie de ajutor medical, cel mai probabil din cauza căldurii.

Citiți și: Protestatarul ridicat de jandarmi și amendat pentru injurii: „Da, i-am făcut sclavii lui Dragnea”

Citiți și: Ministrul de interne, mesaj pentru protestatarii din 10 august 2019

Aproape 24 de mii de oameni au strigat, de asemenea, în cor numele Alexandrei și Luizei, cele două fete dispărute la Caracal. Au instalat și un altar pentru ele, dar și pentru victimele incendiului de la Colectiv, pentru că protestatarii consideră că ei au plătit cu viața pentru neglijența, incompetența și corupția celor aflați la conducere.

Citiți și: VIDEO. Politicieni, la mitingul din Piața Victoriei. Cum au reacționat oamenii

Senatorul PSD Liviu Pop anunță că va depune un proiect pentru ca 10 august să devină Ziua Unității Civice

ACTUALIZARE 22:00  Protestatarii au început deja să plece, în jurul orei 22:00, din Piața Victoriei, jandarmii urmând să discute cu organizatorul manifestației la ora 22:15, atunci când expiră intervalul orar aprobat de Primărie pentru protest, relatează Mediafax.

Reprezentantul Jandarmeriei Georgian Enache a declarat sâmbătă seara că, după ora 22:15, la care se încheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul evenimentului, în cazul în care mai sunt oameni în piață. Acesta a mai transmis că gardurile au fost mutate în spate și acolo vor fi menținute.

„Acea mișcare a gardurilor a fost pentru redimensionarea spațiului în care se află protestatarii, acesta a fost lărgit. În acest fel am întârit mesajul pe care l-am dat de la început și anumme de a asigura protecția lor. În acest sens am creat spațiul necesar”, a explicat Georgian Enache.

Acesta a îndemnat oamenii din piață ca în cazul în care văd persoane suspecte să se adreseze Jandarmeriei.

„Dispozitivul va fi menținut. La ora 22.15 vom discuta cu organizatorul și sunt convins că lucrurile sunt ținute sub control. Este întuneric, e noapte, să rămână atenți la ce se întâmplă, să ne sesizeze orice persoană suspectă (...) După 22.15 expiră termenul stabilit de organizator. După acest termen rămânem aici pentru a ne asigura că fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă”, a afirmat Enache.

ACTUALIZARE 21:15 Sunt momente de aparentă tensiune în Piața Victoriei, acolo unde sunt prezenți circa 20.000 de oameni. Protestatarii au ajuns lângă trotuarul din fața Guvernului României, dar jandarmii i-au lăsat să se apropie de sediul Executivului scoțând gardurile care delimitau culoarul de trecere dintre forțele de ordine și manifestanți.

ACTUALIZARE 21:00 Sunt în jur de 15.000 de protestatari în Piața Victoriei la această oră, conform Mediafax. Protestatarii din Piața Victoriei au aprins luminile telefoanelor. Manifestanții scandează "Hoții", "Demisia" și "PSD, ciuma roșie!".

proteste 10- august 2019 luminite - ganea - 20190810210537_OGN_4496-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiți și: VIDEO. Protestatar ridicat cu forța de jandarmi pentru injurii aduse forțelor de ordine

ACTUALIZARE 20:00 Sunt circa 8.500 de oameni în piață. E un moment emoționant. În Piață cântă  la pian celebrul Davide Martello, pianist german care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii și care a susținut și anul trecut un concert în Piață Victoriei. A ținut să fie prezent la mitingul-comemorare de sâmbătă și pentru aceasta și-a anulat mai multe concerte.

ACTUALIZARE 19:45. Sunt în jur de 5.000 de oameni în Piața Victoriei și numărul lor continuă să crească.

ACTUALIZARE ORA 19:00. Situația de la această oră, relatată de reporterii Digi24:

ACTUALIZARE. 18:50 Polițiștii de la Rutieră au decis să restricționeze traficul în Piața Victoriei, deocamdată parțial.

ACTUALIZARE ora 18:45. Peste 2.000 de oameni sunt în fața sediului Guvernului și continuă să vină.

ACTUALIZARE ORA 18:30. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, face declarații:

„Vreau să fac câteva precizări punctuale. Încă de la începutul acestor activități au fost instalate filtre în principalele zone de acces. Până în acest moment, filtrele și-au dovedit eficiența. Până în prezent, a fost găsit asupra unei persoane un cutiț. Persoana a fost condusă la Poliție pentru a fi dispuse măsuri legale. Aceste filtre vor fi menținute, în ciuda nemulțumirii apărute în spațiul public. Nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele cu bagaje voluminoase sau persoanele asupra cărora sunt suspiciuni. Aceste filtre au fost făcute cu intenția de a preveni introducerea în zona Pieței de obiecte și materiale care ar putea deveni un pericol. 

Recomandăm tuturor să menținem aceeași linie de dialog, transparență, comunicare cu forțele de ordine. Nu vrem să găsim siutații, cum a fost una mai devreme, când colegi polițiști au vrut să verifice aspecte semnalate în zonă, iar din partea unor grupuri de persoane au întâmpinat rezistență verbală. Rămânem aici până când activitatea se va termina”.

O echipă de poliţişti care intenţiona să verifice un autovehicul parcat în centrul Pieţei Victoriei, după un apel la 112 ce semnala că maşina ar conţine obiecte suspecte, a fost extrasă de jandarmi din mulţime, după ce participanţii la protest au început să huiduie, precizează Agerpres.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Capitalei, poliţiştii aveau obligaţia să verifice aspectele sesizate prin apelul la numărul unic de urgenţă 112. În acest scop a fost trimisă o echipă cu un câine, care a încercat să treacă prin mulţimea strânsă în piaţă, pentru a ajunge la autovehiculul indicat. Conform aceloraşi surse, în momentul în care unii dintre cei aflaţi în piaţă au reacţionat negativ la prezenţa poliţiştilor, jandarmii au intervenit şi i-au extras din mulţime, fără a se înregistra incidente.

ORA 17:30 Reporterul Digi24 Cristian Popa relatează de la fața locului:

Jandarmii spun că și-au învățat lecția după violențele de anul trecut. De această dată, spun că și-au schimbat tactica, iar misiunea primită e dialogul.

Bărbat depistat cu un cuțit asupra lui la protest

Reporterul Digi24 a surprins însă în direct un incident între protestatari și jandarmi, în apropiere de strada Paris, lângă sediul Guvernului, dar spiritele par să se fi calmat rapid:

Potrivit reporterului Digi24, a fost vorba despre un bărbat asupra căruia a fost găsit un cuțit. Bărbatul a fost dus la secția de poliție.

Jandarmii sunt foarte vigilenți și au organizat filtre, tocmai pentru a evita orice incidente neplăcute.

Din cauza căldurii, au fost câteva persoane care au leșinat și au avut nevoie de îngrijiri.

La ora 17:00, câteva sute de oameni se adunaseră în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit Agerpres. Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor. "Demisia Teodorovici, Daea", "Fără penali în funcţii publice", "Corupţia ucide", "România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie" - sunt mesajele afişate în piaţă.

De asemenea, au fost aprinse candele în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv.

comemorare alexandra luiza protest 10 august 2019 - ganea 20190810194529_OGN_4412-02
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat că prezenţa autospecialelor parcate în zonă este justificată de numărul mare de participanţi anunţaţi şi că rolul lor este să protejeze manifestanţii. El a adăugat că nu au fost aduse maşini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informaţii.

Reprezentanţi ai Poliţiei Locale împart oamenilor sticle cu apă. Manifestanţii au început să se adune în Piaţa Victoriei încă de la orele prânzului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a anunţat sâmbătă că în Piaţa Victoriei au fost instalate dispozitivele de protecţie, în mod gradual, urmând să intre şi efective de jandarmi, patrule de dialog. Acesta a făcut un apel ca participanţii la miting să nu poarte asupra lor bagaje voluminoase. Georgian Enache a reiterat disponibilitatea Jandarmeriei pentru „o comunicare deschisă şi transparentă cu participanţii şi cu organizatorii”.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane. Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14:00 şi se desfăşoară până la ora 22:15.

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului, inclusiv o adunare publică la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Piaţa Revoluţiei. Vor avea loc şi marşuri pe arterele din centrul Capitalei. 

Protest în fața Ministerului de Interne

Protestatari se adună și în fața Ministerului de Interne. Sunt nemulțumiți de funcționarea instituției, în contextul cazului Caracal, care răscolește opinia publică din România de două săptămâni, dar și de faptul că la un an de la violențele din 10 august nimeni nu a fost tras la răspundere.

Câteva zeci de protestatari au afişat în apropiere de MAI mai multe portrete cu reprezentanţii autorităţilor - politicieni şi şefi din Jandarmerie - pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.

Sunt așteptați în jur de 2.000 de oameni la protest, iar după ora 18:00 urmau să plece în marş spre sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după care se vor îndrepta către Piaţa Victoriei, la Guvern, unde deja sunt mai multe sute de protestatari. 

Citiți și: Protest 10 august 2019 | Klaus Iohannist: Sper ca de data asta Guvernul să se abțină de la acțiuni de forță

Protest 10 august 2019 | Firea a fost la Poliţia Locală, unde se monitorizează video Piața Victoriei

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”