O mare bancă reacționează la atacurile la adresa multinaţionalelor
Data publicării:
Grupul austriac Erste este obişnuit cu atacurile unor politicieni împotriva companiilor sau băncilor multinaţionale, aşa cum este şi Erste Group, a declarat marţi preşedintele Erste Group, Andreas Treichl, informează News.ro.
Erste Group deţine Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă după active şi portofoliu de credite din România.
„Suntem obişnuiţi. Dacă sunteţi din România, credeţi că (astfel de acuzaţii) au loc doar în România. Ne-am obişnuit să facem faţă la schimbări ale mediului politic. Trebuie să ţineţi seama de un lucru: BCR este o bancă românească şi are sarcina de a finanţa economia românească. 99% dintre angajaţii BCR sunt români, 99% dintre clienţii BCR sunt români, iar BCR este cea mai mare bancă din ţară”, a afirmat Treichl, în conferinţa de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfăşurată la Viena.
„Nu cred că politicienii din România sunt atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanţare din ţară. Nu sunt îngrijorat, am o perspectivă pozitivă asupra României”, a completat preşedintele Erste.
Şeful Erste Group a vorbit în termeni laudativi despre economia românească, ce a înregistrat în 2016 cel mai înalt ritm de creştere din regiunea pe care operează, de 4.8%.
„Rata şomajului este mai mică acum în România decât în Austria”, a subliniat Treichl.
Întrebat despre retorica în creştere din mai multe state din estul Uniunii Europene împotriva companiilor sau băncilor multinaţionale, şeful Erste a menţionat că intrarea băncilor străine pe piaţă a avut un efect benefic.
„În Cehia, cele mai mari trei bănci sunt deţinute de entităţi din străinătate, iar Cehia are unul dintre cele mai bune sisteme financiare din întreaga Europă. În alte state, unde băncile au fost păstrate forţat sub controlul guvernului sau al altor entităţi locale, sistemul bancar a trecut prin probleme uriaşe. Cea mai mare parte a sectorului bancar grec este controlat de entităţi greceşti. Care sistem bancar este mai bun, cel grecesc sau cel ceh?”, a spus Treichl.
Potrivit şefului Erste, soliditatea sectorului bancar nu are legătură cu naţionalitatea acţionarilor.
„O bancă nu este condusă de acţionari. (...) O bancă este condusă de management. Industria noastră este o industre în care naţionalismul nu trebuie să aibă niciun rol, iar politicienii care nu înţeleg asta ... nu înţeleg”, a mai spus Treichl.
Recent, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut mai multe acuzaţii la adresa multinaţionalelor, susţinând că are informaţii potrivit cărora corporaţiile multinaţionale şi-au „stimulat” şi îndemnat angajaţii să protesteze.
„Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporaţii multinaţionale, şi chiar şi naţionale, au finanţat şi au stimulat şi au îndemnat proprii angajaţi să iasă la aceste manifestaţii”, a afirmat Dragnea, în 19 februarie.
Preşedintele PSD i-a cerut şefului Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, informaţii suplimentare pe această temă.
Joi, preşedintele PSD a dat un pas înapoi în retorica împotriva firmelor străine, susţinând că el şi guvernul Grindeanu nu au „absolut nimic” împotriva multinaţionalelor.
„Vreau să precizez a mia oară: nici eu, nici partidul pe care îl conduc, nici Guvernul nu are absolut nimic împotriva multinaţionalelor. Dar pentru faptul că noi spunem de luni de zile şi acţionăm în sensul ăsta, că trebuie să ajutăm şi firmele româneşti şi capitalul autohton, asta nu înseamnă că este ceva împotriva celorlalţi”, a afirmat Dragnea.