Video Noi imagini de la aeroportul Otopeni cu oamenii blocați după anularea a zeci de curse TAROM. Ce soluții au pasagerii

Data actualizării: Data publicării:
Pasageri blocați pe aeroportul Otopeni
Pasageri blocați pe aeroportul Otopeni. Foto: Captură Digi24

Zeci de zboruri TAROM interne și externe au fost anulate astăzi și nu se știe dacă în orele următoare situația revine la normal. Totul, după un protest spontan al piloților, mascat sub pretextul unor probleme de sănătate. Mâine vor avea loc negocieri între conducerea companiei și sindicaliști.

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: „Acum sunt zeci de oameni care așteaptă la ghișeul TAROM pentru a primi explicații. Acești oameni doresc săafle unde vor dormi la noapte dacă li se va asigura cazare, sau dacă își vor primi banii înapoi sau, mai mult decât atât, dacă se va găsi o soluție săsbozre cu un alt avion.

Cei mai mulți dintre oameni au început să meargă deja la hoteluri sau la rude. Am văzut astăzi foarte multe persoane care au dormit pe scaune sau chiar pe jos, în speranța că se va remedia situația, și că vor putea zbura într-un final.

TAROM a anunțat până acum 26 de perechi de curse anulate pentru această zi, de asemenea, surse mai susțin faltul că în momentul de față vorbim de pierderi de aproximativ un milion de euro pentru cursele anulate.

Citiți și:
Pilot TAROM, despre reluarea zborurilor: „E decizia fiecărui pilot, le-a ajuns cuțitul la os”. Ce îi nemulțumește

Sursele Digi24 mai susțin și faptul că în urma discuțiilor s-a stabilit ca mâine să aibă loc o întâlnire de urgență între consiliul administrativ, directorul general și personalul navigant.

Mai mult de atât, s-a mai discutat și rezolvarea problemelor ce țin de achiziția uniformelor, precum și posibilitatea majorării salariilor, în limita bugetului aprobat.”

Aproape 30 de piloți și copiloți ai TAROM au refuzat să vină la muncă, motivând că s-au îmbolnăvit

Primele curse anulate, au fost spre Cairo, Amman și Beirut, în miez de noapte.

Bărbat: Stăm aici de două zile, cel puțin. Vrem să găsim o altă soluție să ajungem la Cairo.

Dimineață, alte curse ale aceleiași companii n-au mai plecat. Aproape 30 de piloți și copiloți ai TAROM au refuzat să vină la muncă, motivând că s-au îmbolnăvit. În spate, s-ar afla însă un protest al angajaților companiei naționale.

Bărbat: Nu știm nimic. De la ora 6:00 așteptăm. Trebuie să ajungem în Olanda.
Bărbat: Din nefericire, am fost anunțați că cursa de Budapesta a fost anulata. Nu ne-a spus de ce. Motivul oficial - inapți pentru zbor.
Femeie: Noi credem că este un protest că echipajul a fost declarat inapt - așa ni s-a spus - s-a declarat inapt. Și nu știm ce să facem.

Zeci de curse au fost anulate „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”, a transmis TAROM. Conform legii, oboseala extremă, stresul emoțional, o afecțiune medicală temporară sau efectul unor medicamente sunt motive pentru care pilotul să se declare inapt de zbor.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a cerut conducerii companiei să ia măsuri și l-a chemat de urgență pe șeful companiei la minister.

Reprezentanții TAROM anunță că pasagerii vor fi despăgubiți

Alexandru Anghel, reprezentant TAROM: Pasagerii nu vor rămâne neretribuiți. Fie se va căuta o variantă de rerutare, o reprogramare sau compensare.

Ramona Colea, expert în drepturile pasagerilor: TAROM le dă alt bilet, ei sunt îndreptățiți să primească compensațiile de 250-600 euro de persoană. Dacă nu primesc această rerutare, în plus față de aceste sume, ei mai trebuie să primească fie prețul biletului TAROM nefolosit, fie prețul biletului mai scump pe care și-l achiziționează din surse proprii.

Surse din companie spun însă că protestul mascat al piloților are la bază mai multe nemulțumiri printre care aparatura de zbor învechită sau salarizarea nesatisfăcătoare.

Din cauza protestului de la TAROM a avut de suferit și delegația României la summitul NATO de la Washington, care a rămas fără zborul de legătură spre Statele Unite. Armata a pus la dispoziție un avion militar care i a dus pe oficiali până la Paris, ca să poată ajunge la timp peste ocean.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pierdere imensă pentru România. Anunțul trist tocmai a venit
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Boala de care suferă Anca Țurcașiu: „Nu există remediu”. Artista nu mai consumă carne de 34 de ani și a...
Film Now
A fost soție de actor și obișnuia să strălucească. Acum trăiește pe străzi, caută prin tomberoane și tot ce...
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
Newsweek
Aviz favorabil pentru o nouă recalculare de pensie. 850.000 pensionari vor lua 400 lei în plus. Când
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...