Legea adoptată astăzi prin care se reglementează numărul de exemplare de urși ce pot fi vânate nu este suficientă, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în direct la Digi24. Faptul că vor fi împușcați aproape 500 de urși nu garantează că nu se vor mai întâmpla astfel de cazuri, spune ministrul.
„Această lege nu e suficientă. E mai mult decât avem azi, dar nu poate garanta nimic. Dacă împușcăm 500 de urși din cei 8000 s-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care le avem. Problemele cele mari fiind atacurile la diferite stâne,faptul că sunt mulți ciobani uciși”.
Proiectul aprobat astăzi în Parlament a permis vânarea a aproape 500 de urși, spune Mircea Fechet.
„Un număr de 426 de urși bruni, care reprezintă nivelul de prevenţie și la care se adaugă 55 de urși, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. E un studiu care face referire la populație totală de urși, adică 8000 de exemplare și această cifră vine din acest studiu, care l-am găsit la minister. Fostul ministru a propus anul trecut o cotă de 426, dar Academia a aprobat 220 și am acceptat 220”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului spune că în primul rând ar trebui să fie vânați urșii problemă.
„Ar trebui să începem cu urșii problemă, care au atacat grădinile oamenilor, care sunt hrăniți din inconștiența unor oameni. Dacă tot trebuie să împușcăm 500 de urși să fie cei care reprezintă o problemă”, spune ministrul Mediului.
De altfel, Mircea Fechet a mai adăugat că primarii au și astăzi instrumentul necesar pentru a scăpa de acești urși dar de cele mai multe ori edilii preferă să alunge urșii sau să-i reloce, în loc să-i împuște.
„Un primar și azi are instrumentul de a acționa. El trebuie să constituie o comisie din care să facă parte un medic veterinar, un vânător și un jandarm. Acești 4 oameni pot decide dacă au un urs problemă fie să-l alunge, fie să-l reloce sau să-l împuște. De multe ori procedura alungării sau relocării e aleasă, chiar și atunci când ursul pune în pericol viața oamenilor. În aceste cazuri nu faci decât să muți problema. Ursul care mănâncă din gospodăria unui om, cel mai probabil va face asta din nou”, a declarat Mircea Fechet.
Plenul Camerei Deputaţilor, s-a reunit în sesiune extraordinară și a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi, după ce o tânără a fost omorâtă de un urs în munții Bucegi..
Editor : D.U.