Ministrul apărării, Gabriel Leș, a declarat la Digi24 că președintele Klaus Iohannis nu i-a dat nicio explicație, după ce i-a refuzat propunerea pentru șeful de Stat Major General al Armatei. Gabriel Leș s-a dus în ședința CSAT de vineri cu trei propuneri pentru această funcție, principalul candidat fiind generalul Dumitru Scarlat, actualul reprezentant militar al României la NATO și UE. Președintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu propunerile ministrului apărării și a anunțat că îi prelungește cu un an mandatul actualului șef de Stat Major, generalul Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, vineri, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, dar nu i-a explicat însă şi de ce.
„Mi-a spus că propunerea e nelegală şi că nu întruneşte condiţiile legale, am întrebat de ce şi nu mi-a spus”, a declarat ministrul Apărării.
Gabriel Leş susține că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, dar legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.
Gabriel Leş a spus că toţi militarii au un renume foarte bun şi că nu vrea să discute despre capacitatea generalului Nicolae Ciucă şi activitatea pe care acesta a avut-o.
De asemenea, ministrul Leș a subliniat că în 28 de ani nu a fost prelungit decât o dată mandatul șefului de Stat Major, dar în alte circumstanțe: „Cutuma a fost să nu se prelungească mandatele. În 28 de ani s-a prelungit o dată, când unul dintre şefii Statului Major a început cu un an şi ceva mai târziu mandatul”. În felul acesta și-a explicat ministrul decizia de a nu-i prelungi mandalui lui Nicolae Ciucă.
În privinţa propunerii pe care a făcut-o pentru conducerea Armatei, ministrul Apărării a spus că Dumitru Scarlat a fost şef al Forţelor Terestre mai bine de 3 ani de zile, a fost locţiitor al şefului Statului Major General şi are experienţă, pentru că în momentul de faţă este la post la NATO şi UE.
În legătură cu celelalte propuneri respinse în CSAT, Gabriel Leş a explicat că era vorba de unele mutări ale unor generali pe posturi, inclusiv pentru a-i face loc generalului Ciucă să rămână consilier al ministrului şi să rămână în sistem.
Referitor la afirmaţia preşedintelui Iohannis că este o situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării, ministrul Apărării a comentat: „Dânsul doar atâta ştie, fără să spună care sunt argumentele”.
„Nu ştiu care a fost argumentul legal al semnării unui astfel de decret, când legea spune clar: la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului ministru. Dar acesta este un aspect pe care o să-l vedem într-un timp foarte scurt”, a mai declarat Gabriel Leş referindu-se probabil la o posibilă sesizare a Curții Constituționale, așa cum a sugerat și premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.