Mesajul unei mănăstiri pentru Diana Șoșoacă după ce a protestat cu icoanele în mână: Nu a fost aleasă ca cleric în Parlamentul European

Data actualizării: Data publicării:
18 July 2024, France, Straburg: Diana Iovanovici Sosoaca (M), Member of the European Parliament from Romania, is led out of the chamber during the plenary session of the European Parliament. The EU Parliament is voting on a second term of office for EU Co
Mânăstirea Petru Vodă a publicat pe site-ul locașului un comunicat din presă potrivit căruia purtarea Dianei Şoşoacă este contrară „raționalităţii şi nobleţei Creștinismului”. Sursa foto: Profimedia Images

După scandalul făcut de Diana Șoșoacă în prima ședință la care a participat în calitate de europarlamentar, o mănăstire din județul Neamț a venit cu mai multe precizări. Diana Șoșoacă a fost dată afară, joi, din Parlamentul European după ce și-a pus botniță și a țipat în plen „In God we trust” (n.r. în Dumnezeu credem), ridicând două icoane religioase. Mânăstirea Petru Vodă a publicat pe site-ul lăcașului un comunicat din presă potrivit căruia purtarea Dianei Şoşoacă este contrară „raționalităţii şi nobleţei Creștinismului”.

„Este de datoria Bisericii şi a noastră în calitate de comunitate creştină să ne apărăm credinţa şi să ne afirmăm valorile creştine în maniera în care se cuvine ca aceste lucruri să fie făcute. Astfel, în ce privește comportamentul recent al doamnei Diana Iovanovici Şoşoacă în Parlamentul European, trebuie menționat faptul că domnia sa a fost aleasă exclusiv pe baza calificării sale de ambițios politician, și nu ca cleric sau reprezentant spiritual. Pretenția doamnei Iovanovici Şoşoacă de a reprezenta un punct de vedere creștin trebuie dezmințită – în primul rând pentru că comportamentul său este contrar raționalităţii şi nobleţei Creștinismului, care învinge prin puterea spiritului, a raţiunii și a argumentelor, nu prin vexare anarhică, iar în al doilea rând, din cauza utilizării etice greșite de către domnia sa a sfintelor icoane, care, conform celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic de la Niceea din 787 d.Hr., trebuie venerate în mod corespunzător, nu manipulate în mod necuviincios și într-un context care să ducă la desacralizarea lor”, se arată în comunicatul mănăstirii.

Cum vede mănăstirea faptul că Diana Șoșoacă se îmbracă mereu în port popular

„De asemenea, purtarea de către doamna Iovanovici Şoşoacă a portului național românesc este un alt abuz etic – întâi pentru că îl poartă într-un context în care ar trebui respectată o altă etichetă vestimentară și în al doilea rând pentru că prin atitudinea sa îl asociază unui comportament neelegant, care uzurpă semnificația sacră”, au mai adăugat reprezentanții lăcașului de cult citat.

Circ făcut de Diana Șoșoacă: Suntem creștini!

Întrebată de jurnaliști ce le cere eurodeputaților, deputata a răspuns: „Să asculte de cetățeni. De ce sunt așa deranjați de o icoană? Suntem creștini, în România sunt 98% creștini. Suntem ortodocși, credem în Dumnezeu. Avem dreptul să vorbim! Unde e dreptul nostru să vorbim. Au tras la loterie persoana care să vorbească. De ce? (...) O altă problemă e comunitatea LGBT, nu vrem să fie convertiți copii noștri”.

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost dată afară, joi, din plenul Parlamentul European, în timpul dezbaterii care precede supunerea la vot a candidaturii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene. „S-a făcut de râs”, a scris vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook. Pe holurile PE, Șoșoacă le-a spus jurnaliștilor că la Bruxelles e „casa Satanei”.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut scoaterea Dianei Șoșoacă din sală: „Este a treia oară când faceți asta”, a subliniat Metsola. „De câți colegi e nevoie pentru a fi escortată din sală? Cred că ați vorbit destul”, a afirmat Metsola, potrivit G4Media, pe fundal fiind auzite strigătele Dianei Șoșoacă. „Voi ați ucis oameni, eu am dreptul să vorbesc”, a spus Șoșoacă, probabil vizând-o pe Ursula von der Leyen, care a devenit ținta multor teorii ale conspirației din timpul pandemiei. Șoșoacă a ridicat două icoane religioase și inițial a refuzat să se miște, cerându-le aprozilor: „Nu mă atingeți”, „In God we trust! (În Dumnezeu ne încredem!)”.

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European

Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stabilește regulile de conduită pentru deputați, subliniind respectul reciproc, demnitatea și reputația Parlamentului. Deputații trebuie să respecte valorile și principiile din tratate și Carta drepturilor fundamentale, să nu perturbe lucrările parlamentare și să nu compromită securitatea sau ordinea în clădirile Parlamentului. Se interzice folosirea unui limbaj ofensator în dezbateri, afișarea de pancarte și orice comportament necorespunzător. De asemenea, deputații trebuie să respecte normele referitoare la tratamentul informațiilor confidențiale și să se abțină de la orice tip de hărțuire. Nerespectarea acestor reguli poate duce la sancțiuni, inclusiv interdicția de a ocupa funcții sau de a participa la delegații oficiale. Reglementările se aplică și în comisii și delegații parlamentare.

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția unui american după 12 ani în România, virală pe TikTok. ”Cred că mulți români vor înțelege ce spun”
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Pro FM
„Tocmai ți-am cunoscut soțul!” Lady Gaga, dezvăluiri despre relația cu Michael Polansky și modul în care a...
Film Now
Fiul Angelinei Jolie, prima apariție după accident. Pax avea mâna în ghips și era însoțit de mama sa celebră
Adevarul
Ziua în care mareșalul Antonescu a pus mâna pe putere în România. Cum l-a alungat pe Carol al II lea și...
Newsweek
Rusia reclamă că Franța cumpără 36 de MiG-29 de la Serbia pentru Kiev. Dă la schimb avioane Rafale
Digi FM
Oana Radu, despre perioada în care a avut 120 kg: "Mâncam ca să îmi vindec stările. Asociam iubirea cu...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Michael Keaton nu are niciun regret că a refuzat roluri în filme mari pentru a-și crește fiul: "Mereu mi-am...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale