Mesajul lui Klaus Iohannis, la începutul anului școlar. Cum vrea președintele să fie măsurate performanțele elevilor

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: Klaus Iohannis, președintele României / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la ceremonia deschiderii noului an şcolar de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Capitală. Şeful statului a vorbit despre siguranța în școli, ca obiectiv prioritar al proiectului „România Educată”, transpus în legile educaţiei din 2023, și a subliniat că rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp.

Şeful statului a fost prezent la eveniment alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Iohannis a subliniat că unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în legile educaţiei din 2023, a fost crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi.

El a susţinut că reuşita elevilor depinde de o bună colaborare şi comunicare între familie şi şcoală, dar şi de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinţilor.

Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante”, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a susţinut că, în ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolare, „avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spaţiilor de învăţământ, inclusiv pentru dezvoltarea 'şcolilor verzi'”.

El a arătat că, în acest sens, ţara noastră beneficiază de încă 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aici, în inima Bucureştiului şi din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, este locul cel mai potrivit să conştientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale”, a punctat preşedintele.

Klaus Iohannis a evidenţiat că educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale.

Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale”, a conchis şeful statului.

Aproape trei milioane de elevi au început anul şcolar 2024-2025. După 9 septembrie vor urma 36 de săptămâni de studiu, până la finalul anului, iar prima vacanță pentru elevi va fi în octombrie 2024.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu