Galerie Foto Mâncare expirată, un congelator cu insecte moarte și "pești fără acte". Imagini cu dezastrul dintr-un restaurant din Costinești
Data actualizării: Data publicării:
Inspectorii ANPC au închis un restaurant din Costinești unde au găsit mâncare expirată, mizerie și un congelator cu insecte moarte.
Un restaurant din Costineşti a fost închis temporar de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru mai multe nereguli, iar echipele de control au găsit, printre altele, produse alimentare expirate, mizerie, peşte şi fructe de mare congelate care nu aveau elemente din care să rezulte provenienţa, data producţiei şi cea a expirării.
"Dacă ești localnic de pe malul mării, atunci cu siguranță știi cum să chemi la tine peștii, fără a mai fi nevoie să-i capturezi. Numai așa se poate explica prezența unei cantități mari de pești fără acte.
Te duci pe malul mării, strigi pești pești pești pești și aceștia sar în sac și se duc singuri în frigider.
Condițiile de preparare și păstrare reprezintă, din punctul nostru de vedere, un atentat la sănătatea dumneavoastră, motiv pentru care, această locație, a fost și va rămâne oprită", scrie președintele ANPC Horia Constantinescu pe Facebook, mesajul fiind însoțit de mai multe imagini cu mizeria găsită în restaurant.
"Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au găsit mai multe probleme. Astfel, în zona barului este utilizat un recipient pentru depozitarea deşeurilor menajere fără capac de protecţie; un agregat frigorific avea acumulări masive de gheaţă şi impurităţi (neigienizat); un congelator în care se depozita îngheţată avea insecte moarte la interior; în zona blocului alimentar au fost găsite agregate frigorifice cu impurităţi, resturi alimentare şi mucegai.
De asemenea, aragazul era neigienizat, cu acumulări de resturi alimentare arse, hotele erau neigienizate, cu acumulări masive de grăsime arsă, lichidul scurgându-se deasupra grill-ului.
Alte nereguli constatate de echipele de control au fost: utilizarea de vase pentru gătit şi ustensile cu grad avansat de uzură şi neigienizate; camerele de frig unde erau depozitate materii prime şi preparate alimentare finite: neigienizate, chedere rupte (cu acumulări de impurităţi), pereţii cu vopseaua exfoliată, paviment neigienizat; lipsa graficului de monitorizare a temperaturii; recipiente de depozitare a deşeurilor menajere fără capace de protecţie.
Totodată, ANPC a mai descoperit produse alimentare fără elemente de identificare din care să rezulte data limită de consum; produse alimentare aflate în afara datei limită de consum.
De asemenea, a fost găsit un container în care erau depozitate produse congelate (peşte, fructe de mare) fără a deţine elemente de identificare din care să rezulte provenienţa, denumirea produsului, data producţiei şi data limită de consum", precizează ANPC.
Restaurantul a fost amendat cu 20.000 de lei şi închis pe loc până la remedierea problemelor. De asemenea, ANPC va propune ca unitatea să fie închisă timp de șase luni.