MAI nu vrea să schimbe ordonanța care îi poate lăsa fără permis pe șoferii testați fals pozitiv cu testele antidrog rapide, a spus la Digi24 secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu. Ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să vină în cel mult 72 de ore.
Reprezentanții ministerului spun că decizia de a aproba această ordonanță a fost luată după lungi consultări, inclusiv cu opinia publică, și nu există acum discuții pentru schimbarea acesteia.
„Din toamna anului trecut am prezentat mai multe propuneri care vizau întărirea climatului de siguranță rutieră. Fac precizarea că anul trecut au fost peste 1500 de morți și peste 3000 de răniți. Anul acesta au fost peste 500 de persoane decedate și 1000 de răniți cu urmări grave. Când am prezentat propunerile autorităților am colectat și propunerile cetățenilor. Au fost mai multe dezbateri publice, în care am analizat aceste solicitări. În urma dezbaterilor am ajuns la o formă, care are și această modificare. Respectiv persoana care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul dispune retragerea permisului. Această retragere dispune până la primirea rezultatelor probelor biologice”, a declarat Bogdan Despescu.
Soluția, spun reprezentanții ministerului, este de a crește capacitatea de testare.
„În perioada următoare extindem capacitatea de analiză a probelor biologice. Cu sigurantă în urmatoarea perioadă vor fi luate masuri pentru această perspectivă. Din perspectiva timpului, într-adevăr sunt cazuri, diferă de la un județ la altul, când rezultatul a venit mai târziu. De aceea am venit cu această soluție, completarea capacității de testare. Poliția va avea posibilitatea în termen de maxim 120 de zile, ne-am propus să fim rapizi în operaționalizarea laboratorului de testare să venim cu aceasta capacitate de a îmbunătăți capacitatea și a micșora timpul de procesare a acestor probe”, a spus Despescu.
El a adăugat că Ministerul Afacerilor Interne va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să vină în cel mult 72 de ore.
„În dezbaterile publice reprezentanții INML au venit cu precizări clare, pe partea de competență ne-au asigurat că în cursul acestei veri sa ajungă la maxim o săptămână în toată țara. Problema nu e actul normativ, acest act e pentru a preveni situații cand șoferii drogați omoară oameni. Nu vom aprecia că actul trebuie schimbat. Practica de analizare a rezultatelor, de procesare, tot ce înseamnă aplicarea mecanismului din perspectiva probelor de laborator trebuie îmbunătățit. De aceea vom propune Guvernului o procedură de accelerare a probelor biologice, care să fie undeva până în 72 de ore”, a spus secretarul de stat în MAI.
Bogdan Despescu dă asigurări însă că dispozitivul folosit acum își face bine treaba, asta în timp ce datele arată că 1 din 2 teste antidrog pozitive, făcute de poliție, este FALS pozitiv. Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până când vin rezultatele analizelor.
„Dispozitivul e un aparat certificat tehnic, un dispozitiv folosit și în alte state. Acest dispozitiv detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise. Dacă aparatul detectează anumite concentrații nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a spus el.
Pe de altă parte sunt șoferi care spun că sunt foarte multe medicamente care pot duce la rezultate fals-pozitive ale testelor. Secretarul de la Ministerul de Interne le recomandă acestora să fie mai atenți ce medicamente iau și să se consulte cu medicul.
„O parte din medicamente sunt contraindicate la conducere. E prospect pe care trebuie să-l respectăm. Dacă se folosește un medicament nu e corect, pentru că-i pune în pericol pe ceilalți participanți. Există pentru fiecare medicament anumite indicații, fiecare avem medic. E ușor de aplicat, citim prospectul și consultăm medicul”, a mai spus Despescu.
Petiție semnată de peste 140.000 de oameni
Peste 140 de mii de oameni au semnat o petiție online prin care cer anularea Ordonanței care prevede că cei care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permis până vin rezultatele testelor biologice. Iar asta poate dura luni de zile. Cu atât mai mult cu cât în unele județe, chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive. Ordonanța a apărut sâmbătă seara, în Monitorul Oficial.
Editor : D.U.