Proiectul de lege pentru modificarea Legii spațiilor verzi a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților, dezbaterea acestuia fiind amânată pentru sesiunea care va începe la toamnă. Primarul General Nicușor Dan, dar și mai multe ONG-uri au protestat față de modificările aduse prin amendamente în comisii, care ar permite construirea de imobile pe spațiile verzi proprietate privată. Dezbaterea subiectului a continuat joi, la Digi24, unde Nicușor Dan și-a menținut argumentele, în vreme ce un consilier general PSD, Rareș Hopincă, a venit cu contraargumentul că proprietarul unui teren are dreptul prin Constituție să construiască pe el. Primarul Nicușor Dan a spus că nu se poate construi orice pe un teren și că trebuie respectat regulamentul de urbanism al localității.
Nicușor Dan afirmă că proprietarii au cumpărat cu bună-știință spații verzi cu gândul să construiască pe ele și acum fac presiuni la nivelul primăriei sau parlamentului pentru a-și atinge scopul.
„Principala îngrijorare este legată de spațiile verzi private. În București avem 400-600 de hectare de spații verzi proprietate privată. Niște oameni au cumpărat spații verzi, sperând că la un moment dat, fie prin artificii la nivelul primăriei, fie - cum vedem acum - la nivel parlamentar, aceste spații verzi vor deveni construibile. Ei pun presiune ca să-și valorifice ca și construcție spațiile verzi pe care le au. În forma în care a fost votat amendamentul în comisia de mediu, pe noi, ca autoritate locală, ne dă alternativa fie ca acel spațiu verde să-l declarăm spațiu verde și să-l expropriem, fie să declarăm că nu e spațiu verde și atunci devine construibil. Dar nu vor fi bani să răscumpărăm toate acele proprietăți pe care proprietarii le-au cumpărat cu bună știință că sunt spații verzi - asta e principala problemă în legea spațiilor verzi urbane”, a declarat Nicușor Dan joi, la Digi24.
Consilier PSD: Proprietatea privată este garantată de Constituție
În replică, consilierul general Rareș Hopincă (PSD), a afirmat că proprietarii de terenuri au dreptul prin Constituție să dispună cum vor de proprietatea lor și susține că unii au câștigat inclusiv în instanță.
„Ce spune domnul primar general este total anticonstituțional. O proprietate privată este garantată de Constituție și modul de folosință este garantat de Constituție. Cu alte cuvinte, dacă un cetățean, o societate comercială are un teren, ea nu poate fi împiedicată să construiască pe acel teren. Au mai încercat și alte administrații locale să facă ce spune domnul primar general și s-au lovit de decizii definitive ale instanțeio, a declarat Rareș Hopincă, adăugând că dezbaterea proiectului de modificare a Legii spațiilor verzi a fost amânată până la toamnă, „tocmai pentru ca toți actorii relevanți implicați să poată veni cu propuneri și să putem îmbunătăți aceste proiecte”.
Nicușor Dan: Dreptul de proprietate nu este absolut
Nicușo Dan a protestat la argumentul consilierului general, arătând că dreptul de proprietate nu este absolut și că o construcție trebuie să respecte regulamentul de urbanism.
„Dreptul de proprietate este recunoscut în Constituție, însă el nu este absolut. Dacă am un teren de 100 de metri pătrați, nu mă lasă să fac un bloc de 100 de etaje. Nu mă lasă să fac o clădire care astupă ferestrele vecinului. Dreptul de proprietate este condiționat de respectarea regulamentului de urbanism al localității. Chestiunea asta este absolut tranșată de Curtea Constituțională” a spus Nicușor Dan.
El a mai arătat, de asemenea, că și în Codul urbanismului există prevederi care pun piedici autorităților locale.
„Articolul cel mai nociv este acela care spune că, chiar dacă se anulează Planul Urbanistic Zonal, adică temeiul în care tu ți-ai dat autorizația, acea autorizație rămâne valabilă. Asta duce în derizoriu orice element de legalitate în urbanism și construcții”, a mai spus Nicușor Dan.
Editor : Bogdan Păcurar