Robert Cazanciuc a participat astăzi, de Ziua Justiției, la ceremonia organizată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palatul Justiției, sediul Curții de Apel București
Cu această ocazie, el a declarat că viziunea asupra unui sistem solid de justiţie, sănătos, durabil, presupune o armonizare a felului în care fiecare, cetăţean sau societatea în ansamblu, înţelege şi îşi îndeplineşte rolul.
În acest context, demnitarul a atras atenţia că discuţiile pe tema justiției sunt mult prea prezente în spaţiul public, deşi acestea ar trebui să aibă loc în sala de judecată.
"Încă persistă în spaţiul public prea multe discuţii pe tema justiţiei, discuţii în care, din păcate, se implică şi anumiţi magistraţi. Se exprimă cu prea mare uşurinţă cu privire la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate în spaţiul public. Justiţia nu se face în Parlament, nu se face la televizor, în dezbateri publice, de către oameni politici. Se face doar în sala de judecată de către un magistrat. Consumăm prea multă energie şi prea multe resurse în dezbateri false, pe teme fără nicio finalitate benefică cetăţeanului, şi aş vrea să ne concentrăm pentru a găsi rezolvări la adevăratele probleme", a declarat Robert Cazanciuc.
Acesta a subliniat că justiţia este un "mecanism viu" care are prin lege pârghii de control şi verificare, iar instituţiile care au acest rol ar trebui lăsate să-şi îndeplinească atribuţiile fără ca oamenii din afara sistemului să se pronunţe în locul magistraţilor.
"Să nu pronunţăm noi, cei din afară, sentinţele judecătorilor, dar nici să punem etichete pe cei care sunt chemaţi să răspundă la un moment dat în faţa legii, înainte ca ei să fie condamnaţi de o instanţă", a mai spus Robert Cazanciuc.
Pe de altă parte, procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, cu aceeaşi ocazie, că, așa cum DNA și DIICOT beneficiază de corpuri poliţieneşti specializate, ar fi oportun să existe în cadrul Poliției Române o structură de poliție judiciară implicată exclusiv de urmărirea penală în cauzele aflate pe rolul parchetelor.
El a solicitat sprijin pentru "măsuri rapide pentru reorganizarea parchetelor şi rezolvarea problemei distribuţiei neuniforme a resurselor umane în Ministerul Public", arătând că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliţiei judiciare.
"Structurile specializate ale Ministerului Public – DNA şi DIICOT – beneficiază de corpuri poliţieneşti specializate, eficienţa acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obţinute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înfiinţarea în cadrul Poliţiei Române a unei structuri de poliţie judiciară, constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară specializaţi, care să fie implicaţi exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor", a spus Nițu.
El a amintit că "echilibrarea volumului de activitate, jurisprudenţa unitară la nivelul Ministerului Public, raţionalizarea parchetelor sunt şi obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".
"Consider că acest proiect de raţionalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliţiei judiciare reprezintă măsuri esenţiale şi obligatorii pentru a desăvârşi reformele din ultimii ani. (...) Am dorit să fac publică, încă o dată, dorinţa pe care o avem noi, procurorii, şi care, sperăm, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili, să se îndeplinească până la următoarea aniversare a Zilei Justiţiei", a mai spus procurorul general.
La ceremonia de la Palatul Justiției au mai fost prezenți ministrul Justiției Robert Cazanciuc, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, președintele CSM Marius Tudose, alături de membri ai consiliului, reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România și ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.