Zegrean: „Nu cred că cineva va aplica ordonanța asta, nu suntem totuși într-o țară bananieră”

Data publicării:
augustin zegrean2

OUG pe legile justiției este „absolut contrară Constituției” din perspectiva condițiilor impuse procurorilor care lucrează în DNA, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El amintește că legea nu poate fi aplicată retroactiv.

„Eu cred că spaima este inutilă, este o dispoziție constituțională, legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau administrative mai favorabile. Nu cred că în baza acestei ordonanțe oamenii care au ocupat funcțiile în baza legilor care erau în vigoare la data la care ei au fost numiți în funcție pot fi obligați să plece”, a spus Zegrean la Jurnalul de seară de la Digi24.

„Nici ce spune OUG nu este adevărat, ei au fost numiți în baza legislației existente. Există o teorie a mandatului care spune că dacă mandatul a fost obținut legal la data la care a fost obținut, el se duce până la capăt pentru că nu poate fi anulat printr-o lege anterioară. Oamenii ăștia au fost numiți pentru că îndeplineau condițiile legale să fie numiți acolo. Nu poți să vii să îi dai afară astăzi că nu mai îndeplinesc cond legale. Din această perspectivă, ordonanța este absolut contrară Constituției.

Cine vrea să acceadă la unul din parchetele acestea minunate trebuie să îndeplinească noile condiții”, a adăugat el.

„Trebuie să citim ordonanța în spiritul Constituției, nu cum vrea cineva. Dacă se face altfel este o aberație, atunci putem să închidem justiția. Nu cred că cineva va aplica ordonanța asta, nu suntem totuși într-o țară bananieră, nu se poate. Nu trebuia să se apeleze la o OUG pentru aceste lucruri, categoric, nu. Din păcate, cine poate să o oprească decât dacă Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituțională”, a mai spus Zegrean.

OUG care modifică legile justiției, abia intrate în vigoare sau care urmează să intre în vigoare în câteva zile, a fost publicată în MO, la 30 de ore după adoptarea în ședința de Guvern.

Textul publicat în Monitorul Oficial conține modificările anunțate ieri, după ședința de Guvern, de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Pe lângă modificările anunțate de Toader, textul Ordonanței de Urgență conține și motivele pentru care au fost făcute aceste modificări, chiar dacă legile justiției fie abia au intrat în vigoare, fie urmează să intre în vigoare de joi, în cazul legii 303/2004, cea referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

De altfel, cele mai importante modificări au fost aduse la legea 303/2004. Este vorba despre înăsprirea condițiilor pentru procurorii care vor să lucreze la vârful Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT.

În primul rând, crește vechimea necesară pentru a lucra la aceste parchete. Până în iulie, procurorii aveau nevoie de 6 ani vechime, apoi pragul a crescut la 8 ani, iar în urma acestei OUG ajunge la 10 ani. Este aproape o dublare a numărului de ani necesari, ceea ce ar putea duce la o scădere cu aproximativ 20% a numărului de procurori care lucrează la DNA și DIICOT.

La DNA sunt 34 de magistrați care au vechime mai mică de 10 ani, iar la DIICOT – 50 de procurori.

Este o problemă și cu cei care nu au gradul profesional minim pentru a lucra acolo – aproximativ 30 de magistrați. Situația lor va fi discutată de CSM în cea mai apropiată ședință.

O prevedere controversată din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Pe de altă parte, articolul 7 al OUG arată că „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...