Violențe la proteste. Opt persoane au fost reţinute
Data actualizării: Data publicării:
Opt dintre huliganii care s-au luat la bătaie cu jandarmii la Piaţa Victoriei au fost reţinuţi în această seară de procurori. Ei au ajuns pe mâna poliţiei după ce au fost identificaţi cu ajutorul imaginilor înregistrate atunci. Autorităţile au găsit în casele lor un adevărat arsenal pirotehnic, iar rudele unora dintre suspecţi au şi confirmat că tinerii fac parte din galeriile unor echipe de fotbal.
Mitingul paşnic de pe 1 februarie a degenerat în momentul în care un grup de huligani aflati aproape de Guvern au început să arunce cu torţe şi petarde în jandarmi. Pentru că nu au reuşit să îi calmeze, oamenii legii au rispostat cu gaze lacrimogene.
La trei săptămâni de atunci, mascaţii i-au căutat acasă. 15 tineri au ajuns la audieri la Poliţia Capitalei.
Poliţiştii au făcut şi o captură impresionantă în locuinţele suspecţilor: 3.000 de materiale pirotehnice.
Rudele celor audiaţi confirmă bănuielile că aceştia făcueau parte din galeriile unor echipe de fotbal.
„De la muncă l-a luat. Şi a venit cu el acasă şi a luat hainele care au fost pe el. Acasă la noi nu s-a găsit nimic, el e rapidist”, spune mama unuia dintre suspecţi.
În urma incidentelor de pe 1 februarie alte 79 de persoane au fost acuzate de violenţe. Printre ei se aflau şi trei ultraşi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane,dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar, în cazul violenţelor petrecute în Piaţa Victoriei în noaptea de 1 spre 2 februarie.
Prin ordonanţa din 2 februarie, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Octavian Gheorghe - pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Moraru - pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Andrei Cătălin Pavel - pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alexandru Claudiu Palade - pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Robert Liviu Iancu - pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, Alin Alexandru Iancu - pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Milan Miroslav Raşcov - pentru port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, Andrei Bogdan Fagel - pentru complicitate la ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
„În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care în zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice. Prin acţiunile lor violente, inculpaţii au tulburat ordinea şi liniştea publică”, arată procurorii.
Ei mai spun că asupra unora dintre inculpaţi au fost găsite obiecte periculoase (cuţite, bricege) care erau interzise a fi deţinute într-o astfel de adunare publică.
Procurorii de caz au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile faţă de Andrei Cătălin Pavel, Alin Alexandru Iancu, Robert Liviu Iancu şi Milan Miroslav Raşcov.
Pentru ceilalţi patru incupaţi - Alexandru Claudiu Palade, Alexandru Moraru, Octavian Gheorghe şi Andrei Bogdan Fagel - procurorii au solicitat Judecătoriei Sector 1 Bucureşti luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi. Tribunalul Bucureşti a menţinut ulterior măsura arestului preventive în cazul acestora.