„Este o dictatură în 2016! Și astăzi, aceşti judecători nu au făcut cinste justiţiei şi dreptăţii din România. Din păcate! La un moment dat, lucrurile se vor îndrepta şi vor răspune toţi, inclusiv eu, pentru faptele noastre. Eu sunt nevinovat! Și pentru acest mandat de arestare, şi pentru Centrul Militar Zonal. Dreptul la viaţă, dreptul la sănătate e un drept al umanităţii şi creştinismului. Și, dacă ei aşa înţeleg umanitatea şi creştinismul, nu le doresc decât şi dânșilor ceea ce mi-au făcut ei mie astăzi, în această seară!”, a declarat Nicușor Constantinescu în momentul arestării.
Nicuşor Constantinescu şi-a început ziua tot în compania oamenilor legii.
Procurorii Anticorupţie au trimis jandarmii să-l aducă pe Nicuşor Constantinescu la Curtea de Apel Constanţa, după ce acesta a lipsit de ultimele patru termene ale procesului în care e acuzat că a subfinanţat Centrul Militar Zonal. Fostul şef al CJ Constanţa a invocat de fiecare dată probleme medicale.
„S-a internat aseară (n.r. miercuri) prin UPU, la camera de gardă Urologie. Medicul urolog l-a văzut, l-a internat, aceleaşi probleme pe care le-a avut şi mai demult”, a declarat Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Județean Constanța.
DNA susţine însă că Nicuşor Constantinescu a lipsit cu rea-credinţă de la proces, iar în perioada în care a fost internat la Sanatoriul Balnear Techirghiol, a plecat de mai multe ori din spital, ca să-şi rezolve probleme personale.
DNA: N. Constantinescu voia să tragă de timp
„De exemplu, la data de 14 mai 2016, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a participat la sărbătorirea a 25 de ani de la absolvirea facultății, implicându-se foarte activ în organizarea evenimentului respectiv prin: invitarea şi cazarea unor persoane, stabilirea numărului participanţilor, angajarea unei formaţii care să asigure fondul muzical, etc. (...) Din referatul procurorilor se desprinde concluzia că, în perioada respectivă, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost perfect capabil din punct de vedere fizic să se deplaseze în afara sanatoriului balnear atunci când interesele personale i-au dictat-o, însă a refuzat de mai multe ori să se prezinte în instanţă pentru a participa la procedura în cadrul căreia chiar el a insistat să fie audiat, urmărind cu rea-credinţă tergiversarea cauzei” (sursa: comunicat DNA)
- O să puteţi sta în sala de judecată?
- Eu o să încerc să pot să stau în sala de judecată. Dar acum de la toată agitaţia asta, cu ambulanţă şi cu presă, iar am tensiune 21 cu 11, care e foarte periculoasă, a declarat ieri Nicușor Constantinescu.
În faţa magistraţilor, procurorii au cerut ca Nicuşor Constantinescu să fie judecat în stare de arest preventiv, nu sub control judiciar, ca până acum.
„Am avut pe tot timpul procesului tensiunea peste 20. 24. Mi-a făcut şi nitroglicerină ca şi alaltăieri când m-am dus la UPU Constanţa”, a declarat fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța, în 2014, pentru abuz în serviciu în formă continuată. E acuzat că, în perioada 2009-2013, nu a asigurat finanţarea corespunzătoare a instituţiei. În primă instanţă, el a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare.