Anchetă cu zeci de audieri într-un caz de evaziune fiscală, estimată la 9 milioane de euro. Procurorii au descins joi la 12 firme, printre care şi o fermă de porci, unde acţionar a fost, până de curând, fiul şefului PSD, Liviu Dragnea. Directorul general al acestei ferme a fost reţinut, după audieri. Alte opt persoane au fost reţinute, după audieri care au durat până noaptea tîrziu, în dosarul de evaziune fiscală în care ar fi implicate mai multe firme, printre care cea la care a fost acţionar fiul lui Liviu Dragnea. Prejudiciul este estimat de procurori la nouă milioane de euro. Procurorii au descins joi la 12 firme.
Procurorii de la Parchetul General au descins la primele ore la ferma de porci care a fost deţinută până de curând de fiul liderului PSD Liviu Dragnea şi au ridicat de acolo documente contabile. Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial din 10 iulie 2017, societatea Ferma Salcia SA îi avea ca acţionari pe Ştefan Dragnea şi Ilie Liviu Dragne. În acelaşi document apare şi informaţia că acţiunile clasice au fost transformate în acţiuni la purtător, adică nu mai apare numele proprietarului. În timpul verificărilor la fermă, anchetatorii nu au găsit pe nimeni din conducere.
Discuție cu paznicul. Filmare cu camera ascunsă:
- A plecat poliţia. Au fost două maşini.
- Director general cine e? Ilie Dragne, nu?
- Da.
- Mai este dumnealui aici?
- Nu, nimeni. E în concediu de două săptămâni.
Percheziţiile au agitat spiritele la ferma de porci din Salcia. „Niculee! Ţi-am spus să blochezi cu maşina drumul de acces! Pui maşina de-a curmezişul în şosea! Nu intră nimeni acolo!”, i-a strigat șeful pazei unui subordonat.
Şeful dipozitivului de pază spune că îl cunoaşte pe fiul lui Liviu Dragnea.
„Vreţi să vă spun două vorbe? Are un suflet nobil. Chiar vă rog să daţi asta pe post. Domnul Ştefan are un suflet nobil. Un om cu caracter deosebit cu toate că se îmbârligă aici tot felul de prostii”, spune șeful pazei.
Ferma de porci din comuna Salcia se întinde pe zeci de hectare, iar undeva în spatele ei se află fabrica de mezeluri. Este şi locul în care au venit şi procurorii şi au făcut percheziţii în interior.
Ilie Liviu Dragne, acţionar şi directorul general al fermei, a fost chemat la audieri în Capitală şi reţinut după interogatoriu. Procurorii îl acuză că ar fi socos ilegal din firmă 200 de mii de euro pentru a plăti un serviciu fictiv. Asta ar fi fost metoda pentru a diminua din dările pe care societatea le avea către stat.
„Nu discutăm de fapte deosebit de grave pentru un agent economic care lucrează. 200.000 de euro regularizare cu statul român nu reprezintă un eveniment atât de important”, a declarat avocatul lui Ilie Dragne, Maria Vasi.
Ancheta este mai complexă de atât. Procurorii Parchetului General vorbesc de o reţea din care făceau parte 12 firme din opt judeţe care activau în domenii diferite - prelucrare deşeuri, creşterea porcinelor şi construcţii. Prin evaziune fiscală, administratorii firmelor ar fi prejudiciat statul cu peste nouă milioane de euro.