Uniunea Scriitorilor funcţionează în clădirea Monteoru-Catargi, de pe Calea Victoriei, din 1952. Clădirea a fost construită în anii 1870 şi cumpărată de magnatul Grigore Monteoru. În acte, imobilul aparea ca fiind donat de fiica magnatului către Asociaţia Română a Legăturilor cu Uniunea Sovietică, dar, în 2006, moştenitorii au obţinut de la Ministerul Finanţelor anularea actului de donare. Asta după ce au demonstrat că Elena Lascar Catargi, fiica magnatului, a cedat casa sub ameninţarea armei.
Decizia definitivă a venit în 2010, când Tribunalul Bucureşti a decis restituirea imobilului familiei moştenitoare.
Decizia Tribunalului a fost atacată de reprezentanţii Uniunii la Curtea de Apel Bucureşti, dar la începutul lunii februarie recursul a fost respins ca nefondat.
„Trebuie să evacuăm sediul, probabil nu într-un termen foarte lung. Am primit notificarea... (pe 20 februarie, n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanţă, nu se mai poate face nimic”, a declarat Nicolae Manolescu, preşedintele președintele Uniunii Scriitorilor din România.
Instituţia se va muta într-o altă clădire, dar cu spaţii prea mici pentru evenimentele organizate în mod frecvent de Uniune: festivaluri, conferințe de promovare a literaturii, precum și diverse evenimente culturale. O soluţie, spun reprezentanţii instituţiei, ar fi ca statul să cumpere casa Monteoru de la moştenitorii, demers care nu a fost făcut până acum.
Casa Monteoru se află pe Lista Monumentelor Istorice din România, ca obiectiv de interes naţional.