Un tânăr de 30 de ani a fost ridicat de procurorii DIICOT şi acuzat de propagandă teroristă pe internet. În locuinţa bărbatului cu cetăţenie dublă, română şi palestiniană, au fost găsite mai multe materiale de propagandă. Potrivit anchetatorilor, bărbatul era „într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare”.
Comunicatul DIICOT:
„Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, la sesizarea Serviciului Român de Informații, efectuează cercetări faţă de un cetățean român de naționalitate palestiniană, în vârstă de 30 ani, suspectat de implicare în promovarea prin propagandă a unor mesaje radicale specifice unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu și instruirea cu privire la folosirea unor dispozitive explozive.
În urma verificărilor întreprinse a rezultat că suspectul prezenta indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu.
Persoana a promovat sistematic în mediul online idei, concepţii şi atitudini specifice unor entităţi teroriste. Concret, suspectul a manifestat interes pentru acțiunile derulate de organizații teroriste din Orientul Mijlociu, accesând în mod constant materiale cu caracter jihadist, care promovau inclusiv modalități de a ajunge în Siria și de a comite atentate teroriste.
În cursul zilei de astăzi procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate-Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism au efectuat o percheziţie la domiciliul suspectului situat pe raza judeţului Ilfov, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare și sisteme informatice.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art.33 al.1 lit e şi art. 33² alin. 4 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”