Tudorel Toader a refuzat, marți, să răspundă dacă a discutat cu Dragnea, Tăriceanu sau Dăncilă despre ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale și completurile de cinci. În schimb, ministrul Justiției a făcut referire la referendumul cpnvocat de Klaus Iohannis, spunând că președintele va propune ca Guvernul să nu mai dea ordonanțe de urgență privind Justiția. Un lucru mai puțin adevărat, pentru că Iohannis, într-o declarație de presă, doar a transmis Guvernului ca până la referendum să nu dea ordonanțe care să vizeze domeniul Justiției.
Reporter: Vi s-a reproșat din partea liderilor PSD că nu le-ați prezentat ordonanța de urgență pe codurile penale, completurile de cinci. Ați discutat cu Liviu Dragnea sau cu Călin Popescu Tăriceanu? Sau cu doamna Dăncilă?
Tudorel Toader: Președintele vă declara dumneavoastră, nu știu dacă nu cumva și personal, că își îndeplinește misiunea de mediator între puterile statului. Cineva dintre dumneavoastră l-a întrebat cum își îndeplinește acest rol constituțional și v-a explicat dând câte o declarație.
Declarații sunt multe. Am auzit și eu zilele trecute faptul că va propune la referendum să nu mai existe, să nu se mai dea ordonanțe de urgență pe domeniul Justiției. Eu am spus presei la Sinaia, faptul că un referendum cu această temă nu rezolvă problema de fond, pentru că legea fundamentală - Constituția -, abilitează Guvernul dă dea ordonanțe de urgență. Când sunt întrunite condițiile de urgență.
Dacă domnia sa vrea să elimine din Constituție această instituție a Guvernului, posibilitate a Guvernului, nu este posibil decât să inițieze o procedură de revizuire a Constituției.
Reporter: Este o urgență modificarea codurilor penale? Este nevoie de o ordonanță de urgență pe această temă?
Tudorel Toader: Vă dau un răspuns care nu vă ajută la nimic. Da, pentru că sunt multe decizii ale CCR din anii din urmă care nu au fost transpuse în Codul penal. Avem directive europene care trebuie transpuse în Codul penal – confiscarea extinsă sau consolidarea prezumției de nevinovăție.
La 17 iulie 2017, Guvernul a adoptat un proiect de lege elaborat de ministerul Justiției pentru punerea de acord a Codului Penal cu deciziile Curții. În noiembrie 2017 Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea procedurii penale în acord cu deciziile CCR și directiva privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Ela au plecat în Parlament, mai departe întrebați decidenții.
Tudorel Toader: Vorbim mai târziu, mă aşteaptă doamna premier.
Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, s-au întâlnit, marţi, la Parlament, cu premierul Viorica Dăncilă şi ministru Justiţiei, Tudorel Toader.
După şedinţa solemnă a Parlamentului, Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă şi mai mulţi miniştri au intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.