Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a spus luni, primarilor de comune reuniţi la Bucureşti, că toată lumea în România face „gargară cu corupţia”, se face „o vânătoare de vrăjitoare”, dar nimeni nu vorbeşte despre cauzele acestui fenomen, foarte mulţi primari fiind nevoiţi să treacă prin anchete „extrem de neplăcute pentru ei”, iar în final s-a dovedit că sunt nevinovaţi, scrie News.ro. Fostul premier Adrian Năstase făcea o declarație similară în urmă cu peste un deceniu.
„Toată lumea în România face gargară cu corupţia. De dimineaţă până seara numai cu corupţia în gură stau. Toată lumea se preocupă de efectele corupţiei, nimeni nu vorbeşte despre cauzele corupţiei din România. Eu cred că, dacă vrem să avem o administraţie care să fie de calitate, cu oameni bine pregătiţi, nu putem să ne imaginăm că îi plătim prost şi să avem şi performanţă. Nici în comunism nu funcţiona ideea asta. Deci, trebuie să existe o legătură directă între salarizare şi calitatea administraţiei”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Adunarea Comunelor din România.
Cuvintele folosite de Călin Popescu Tăriceanu seamănă izbitor cu formulările lui Adrian Năstase, cunoscut pentru atacurile repetate la adresa justiției.
Preşedintele Senatului a mai spus că în România există „o vânătoare de vrăjitoare”, în condiţiile în care foarte mulţi primari au fost nevoiţi să treacă prin anchete „extrem de neplăcute pentru ei”.
”În România de câţiva ani buni este o vânătoare de vrăjitoare. Foarte mulţi primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei, pentru că le-a afectat imaginea publică. Foarte mulţi, în final, s-a dovedit că sunt nevinovaţi. Dar au făcut acest periplu prin faţa televizoarelor pe care îl vedem de câţiva ani de zile şi care are parcă drept scop umilirea unor oameni şi distrugerea elitelor româneşti”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.
El a propus ca din Fondul suveran de dezvoltare să se gândască crearea unei bănci de stat, pe lângă CEC, care să aibă drept scop finanţarea proiectelor comunităţilor locale.
„Vreau să lansez o idee şi o temă de reflecţie mai ales pentru Guvern: ca din Fondul suveran de dezvoltare să gândim crearea unei a doua bănci de stat, pe lângă CEC, care să aibă dept scop finanţarea proietelor comunităţilor locale”, a subliniat copreşedintele ALDE.