Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că revocarea şefilor de Parchete la iniţiativa ministrului de Justiţie, Tudorel Toader, ar fi declanşat o criză politică de amploare.
Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că a discutat cu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, şi că a înţeles considerentele pentru care acesta a decis să nu declanşeze revocarea procurorului general şi al procurorului-şef al DNA.
”Dacă ministrul ar fi declanşat o procedură de revocare, cred că s-ar fi declanşat o criză politică uriaşă. Pentru a declanşa o procedură de revocare nu era suficient ceea ce s-a întâmplat. Am discutat cu el şi am înţeles consideraţiile pe care le-a făcut. Aşadar, eu cred că derapajele grave din trecut nu se vor mai putea repeta pentru că atunci o măsură bazată pe lege şi pe Constituţie s-ar impune fără drept de apel”, a afirmat preşedintele Senatului. La un post de televiziune, citat de News.ro.
El a apreciat că Toader ”a avut înţelepciunea” de a ţine seama de modul în care au fost rezolvate conflictele constituţionale de către CCR de-a lungul timpului şi în cazul evaluării Parchetului General şi DNA ca urmare a deciziei Curţii privind ancheta penală în cazul OUG 13/2017.
Tăriceanu a mai spus că Tudorel Toader beneficiază în continuare încrederea coaliţiei de guvernământ. ”Nu am sesizat o slăbire a încrederii în ceea ce poate să facă şi trebuie să facă ministrul Justiţiei. Cred că a început mandatul bine. Este un ministru cum în puţine cazuri am avut până acum, care degajă autoritatea cunoaşterii domeniului într-o manieră categorică şi aşteptăm în următoarea perioadă ca angajamentele pe care şi le-a asumat să le materializeze”, a mai spus Tăriceanu.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 29 martie, când a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora.
El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună "instituirea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.
Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei.