Tăriceanu: Nu există niciun caz de mare corupţie în România, spre deosebire de țările din Occident

Data publicării:
tariceanu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În timp ce criticile la adresa Puterii de la București, pe tema schimbărilor la legile justiției, se intensifică, din partea unor politicieni foarte puternici din Europa, Călin Popescu Tăriceanu îi critică pe oficialii de la Bruxelles care spun că fenomenul corupţiei este înrădăcinat în România.

Preşedintele ALDE a anunţat că le-a transmis oficialilor europeni că în România fenomenul corupţiei este combătut eficient.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut o vizită la Bruxelles unde a discutat cu europarlamentarii din familia europeană din care face parte şi ALDE. A dat exemple de anchete de mare anvergură din state din vestul europei, însă a omis să spună că respectivele dosare nu sunt de corupţie ci vizează mai degrabă infracţiuni economice.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „A fost și o întrebare în legătură cu corupția, din partea unui europarlamentar care a folosit următoarea formulă, a spus că corupția e un fenomen adânc înrădăcinat în România. Și eu am spus că corupția este un fenomen care ne preocupă și pe care îl combatem, dar e la fel de preocupant și de adânc înrădăcinat ca și în alte țări.

În România, spre deosebire de țările din Occident, nu există niciun caz de mare corupție. Recent, în Olanda, care ne dă sfaturi în privința combaterii corupției, una dintre cele mai mari bănci, ING, a fost amendată cu 900 de milioane de euro pentru spălare de bani. În Danemarca, o țară pe care cu toți o știți și unde nu poate fi bănuită existența corupției, a bătut recordul, o bancă a fost amendată cu un miliard de euro pentru spălare de bani. În Germania, grupul Volkswagen a bătut toate recordurile: zeci de miliarde de euro plătiți pentru corupția din scandalul emisiilor grupului de automobile.

În România nu există astfel de situații. Există, sigur, patru cazuri de înalți demnitari care au fost condamnați pentru luare sau dare de mită. 4 din 4000 de dosare, restul făcute pe subiectul drag al DNA: abuz în serviciu, complictate la abuz în serviciu, participare improprie la abuz în serviciu și toate formele pe care le-au inventat în așa fel încât să facem acest scor impresionant care este trecut 'infracțiune asimilată corupției'.”

Exemplele date de Tăriceanu se referă însă la companii private, nu la cazuri care implică demnitari sau înalți funcționari din instituțiile publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...