ACTUALIZARE 10.08. Instanţa a respins apelurile făcute de toţi inculpaţii din dosarul Loteria I, precum şi toate cererile de schimbare a încadrărilor jurice ale faptelor acestora, făcute pe parcursul judecării cauzei.
Tribunalul Bucureşti a menţinut decizia de condamnare dată de Judecătoria Sectorului 2 în 29 ianuarie, astfel că George Copos rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a constatat că George Copos a fost arestat într-o altă cauză.
De asemenea, Tribunalul Bucureşti a menţinut pedepsele de câte patru ani de închisoare pentru Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu şi Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Române, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Instanţa le-a interzis celor cinci dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.
Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă.
Contractul încheiat de Loteria Română cu firma lui George Copos viza cumpărarea a 38 de spaţii comerciale de la fostul vicepremier. Toate la prețuri mult mai mari decât cele ale pieței, au stabilit procurorii.
Spre exemplu, unul dintre spaţii a fost achiziţionat pentru filiala din Cluj-Napoca, la conducerea căreia se afla la acea dată Gheorghe Ciucă. Fostul şef al Loteriei Cluj spune că pentru vânzarea spaţiului a fost contactat, iniţial, de un om de afaceri, Stelian Raţiu, care cumpărase sediul de la firma lui George Copos.
Deşi şeful de la Cluj s-a opus tranzacţiei, spune că a fost obligat de conducerea companiei de stat să parafeze achiziţia.
Și nu a fost o singură tranzacție, au fost 38, strânse mai târziu de procurori într-un dosar penal pe numele lui George Copos si al fostului director al Loteriei, Nicolae Cristea. Procurorii anticorupție spun că pentru a-și majora câștigul, fostul vicepremier s-a folosit de trei interpuși.
Primul era o persoană fizica. Aceasta a cumpărat de la Ana Electronic şapte spatii comerciale cu 750.000 de dolari şi le-a vândut la un preţ de trei ori mai mare.
Cel de-al doilea interpus, tot persoană fizică, a cumparat cinci sedii pentru care a plătit puţin peste 50.000 de dolari. Le-a vândut mai departe Loteriei cu aproape 400.000 de dolari.
Cea mai mare tranzacţie a fost făcută de o firmă. Societatea a cumpărat 26 de sedii de la firma lui George Copos cu 1,4 milioane de dolari şi le-a vândut cu 5,4 milioane de dolari. Aşa s-a ajuns la o pagubă de un million de dolari în dauna statului, prin neplata impozitului.
Afacerile, încheiate în 2004, au fost descoperite de procurorii DNA la începutul lui 2006. Dosarul a ajuns în instanță în luna iunie a aceluiaşi an, cu cinci inculpaţi şi a primit numele de Loteria I. George Copos și Nicolae Cristea, fostul şef al loteriei, au fost condamnați, în ianuarie 2013, la câte patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală.
Prin sentinţă defintivă Nicolae Cristea a rămas şi el tot cu patru ani de închisoare. Fostul vicepremier George Copos a primit verdictul în penitenciar, unde este încarcerat pentru trei ani şi opt luni, în dosarul Transferurilor.
Avocaţii lui George Copos vor deschide, zilele următoare, un nou proces, la capătul căruia omul de afaceri va afla ce pedeapsă va executa până la urmă - cea mai mare, cea de patru ani, sau dacă această pedeapsă va fi sporită cu câteva luni.
Judecătorii au decis şi confiscarea sumelor din conturile lui George Copos, conturi sub sechestru încă din martie 2006, a căror valoare totală se ridică la aproximativ un milion de euro.
În prezent, George Copos este încarcerat la Rahova, unde execută pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare în „dosarul Transferurilor”.