Şeful Secţiei pentru investigarea magistraţilor Gheorghe Stan a declarat joi seară că alegaţiile privind scoaterea secţiei de sub controlul procurorul general sunt lipsite de orice fundament.
"În cadrul acestei secţii se respectă numai legea", a spus Gheorghe Stan în declaraţia susţinută alături de adjunctul său, Adina Florea.
Gheorghe Stan a declarat că încă de la momentul în care forul a devenit operațional a întâmpinat obstacole din partea procurorului general.
"De la data la care a devenit operaţională, secţia a preluat 1422 dosare în curs de soluţionare, din care 70% înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare de cel puţin 2 ani, lăsate în nelucrare.
Majoritatea sunt legate de soluţiile pronunţate de magistraţi în dosarele instrumentate civil sau penal.
Deşi au fost multe semnale pozitive din partea magistraţilor, de la momentul operaţionalizării, am întâmpinat obstacole din partea procurorului general în a asigura dotările, elaborarea organigramei şi interpretarea principiilor de funcţionare.
Legiuitorul a trebuit să intervină prin 3 acte normative – OUG 90 a fost justificată pentru operaţionalizare până la 23 octombrie 2018 în condiţiile în care CSM nu finalizase procedura, OUG 92 pentru clarificarea unor norme privind modul de selecţie a procurilor care făceau parte din secţie.
În ceea ce priveşte OUG 7/2019, în ceea ce ne priveşte, aceasta a fost necesară, cu privire la activitatea secţiei, pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului şef al secţiei cu privire la prevederile art. 339 alin (1) şi (3) din Codul de procedură penală, potrivit căruia plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de procurorul ierarhic superior", a spus Gheorghe Stan.
Acesta a ținut însă să asigure „toți procurorii și judecătorii de toată buna noastră credință în modul de desfășurare a activității”, susținând că existența acestei Secții speciale este o ”garanție a independenței acestora”.