Sute de pacienţi grav bolnavi au fost puşi în pericol. Este motivul pentru care şefa Agenţiei Naţionale de Transplant a depus plângere la DIICOT.
Agenția Națională de Transplant nu a știut niciodată exact câți oameni au nevoie de transplant la noi în țară, pentru că instituția nu avea acces la date. Este dezvăluirea făcută de șefa ANT, care susține că s-a întâmplat asta din cauza unei firme care se ocupa de Registrul Național de Transplant.
Totul a ieșit la iveală când oficialii au renunțat la contractul cu societatea comercială cu pricina. Acum povestea s-a trasformat într-o plângere la DIICOT.
„A fost depusă această sesizare în legătură cu disfuncţionalităţile care au apărut în cadrul Registrului Naţional de Transplant, odată cu rezilierea contractului de prestări servicii cu firma privată care asigura funcţionarea acestui Registru. Vă daţi seama că acum e în curs o anchetă, nu pot să dau prea multe amănunte”, a declarat pentru Digi24 Anca Mureșan, șefa Agenției Naționale de Transplant.
Mai multe informații despre ce se întâmplă la Agenția Națională de Transplant vom avea odată cu publicarea raportului Corpului de control trimis de ministrul Sănătății.
„Nu se cunoaşte numărul exact al bolnavilor care au nevoie de transplant şi nici nu există încă o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe listă”, declara în august și ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la prezentarea bilanțului după șase luni. Și ea spunea că nici măcar directorul Agenţiei Naţionale de Transplant nu cunoaşte aceste date. „Da, şi mie mi se pare ciudat. Am primit un raport din partea noii conduceri, în care mi se prezintă succint probleme, urmând să finalizeze raportul Corpul de Control”, spunea Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat în 4 iulie ordinul de numire a medicului Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, în locul lui Radu Deac. Aceasta este medic primar chirurgie generală din anul 2013, iar până la numirea în funcție își desfăşurase activitatea la Institutul Regional de Gatroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj Napoca. Măsura a fost luată în contextul în care un tânăr de 29 de ani din Braşov, Călin Farcaș, a murit după ce a aşteptat doi ani să primească un nou plămân.
Sorina Pintea spune că se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România, iar această numire este un prim pas.