Sechestru de 35 de milioane de euro pe averea lui Remus Truică. Omul de afaceri a fost pus sub control judiciar

Data publicării:
remus truica mediafax

VIDEO - Declaraţii făcute de Giorgiana Hosu

ACTUALIZARE 19.40. Directorul general al BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, salută „progresele făcute de ancheta DIICOT” și, pe de altă parte, se arată surprins că în dosar sunt cercetați și doi directori generali adjuncți ai băncii.

„BRD salută progresele făcute de ancheta DIICOT în privinţa fraudei cu credite comisă împotriva băncii. Această anchetă se referă la dosare vechi pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani, şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Société Générale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment”, spune într-un comunicat Philippe Lhotte, directorul general al BRD Groupe Société Générale.

„Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncți în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar”, adaugă Philippe Lhotte.  


ACTUALIZARE 16.40. Giorgiana Hosu, procuror şef adjunct DIICOT, a declarat că în acest dosar sunt cercetate 30 de persoane, având calitate de suspecţi şi inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Aceste persoane, în perioada 2008-2012, au constituit un grup infracţional organizat, iniţiat de Remus Truică, cu scopul de a obţine ilegal credite de la BRD.

Potrivit adjunctului DIICOT, din grupare au făcut parte şi persoane cu funcţii de conducere ale băncii şi persoane cu funcţii de conducere din agenţii, notari, evaluatori, oameni de afaceri.

S-au luat 17 credite, toate neperformante, toate nerambursate. 15 credite au fost luate avându-l ca beneficiar real pe Remus Truică, deşi au fost luate prin persoane interpuse, a adăugat Hosu.

O parte din aceste credite au fost investite în imobile de lux şi ambarcaţiuni de lux. Prejudiciul total cauzat patrimoniului BRD se ridică la 43,5 milioane de euro, a adăugat Hosu.


ACTUALIZARE 14.00: Sechestru de 35 de milioane de euro pe averea fostului şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică. În plus, omul de afaceri a fost pus sub control judiciar în dosarul creditelor acordate ilegal de BRD, în care apar şi numele lui Adrian Sârbu şi al Elenei Udrea.

O serie de persoane influente au ajuns astăzi în birourile procurilor anti-mafie, pentru a da explicaţii, printre care și prinţul Paul de România.

Remus Truică: Mi-au adus la cunoştinţă nişte acuzaţii care vor fi, într-un fel, probate

Reporter: Ce acuzaţii sunt?

Remus Truică: Ştiţi foarte bine că am avut un credit și acel credit a fost rezolvat, până la urmă.

Bogdan Cimbru, avocatul lui Remus Truică: În ceea ce îl priveşte pe domnul Remus Truică, s-a adus la cunoştinţă învinuirea pe care o cunoaşteţi că este standard şi identică pentru persoanele care fac parte din acest dosar şi au calitatea de suspecct în cauză.

Reporter: S-a discutat despre sechestru?

Bogdan Cimbru: Sunt măsuri asiguratorii în cauză, până la concurența sumei: bunuri mobile și imobile. De 35 milioane de euro per dosar.

Reporter: Pe ce anume?

Bogdan Cimbru: Terenuri. Imobiliare.


ACTUALIZARE 11.50. Remus Truică a ieşit de la audieri. El a declarat că a avut un credit, „care a fost însă rezolvat”.

Avocatul său a precizat jurnaliştilor că procurorii DIICOT i-au adus la cunoştinţă lui Remus Truică învinuirile şi că acesta are calitate de suspect.

Apărătorul a cerut un termen pentru studierea dosarului, o audiere în detaliu urmând să aibă loc la începutul lunii iunie.

Potrivit avocatului, s-a pus sechestru pe terenuri aparţinându-i lui Remus Truică.


Procurorii vorbesc despre credite în valoare de peste 40 de milioane de euro, ce au fost contractate începând din 2008 și până în prezent, la BRD.

Creditele ar fi fost luate fără ca persoanele respective să aibă dreptul să obțină sume de bani atât de mari.

Omul de afaceri Remus Truică ar fi obținut milioane de euro de la BRD, pe baza unor garanții fictive și a unor terenuri ce ar fi fost supraevaluate.

Banca a acordat acei bani însă nu a reușit să recupereze ratele, pentru că nu au fost niciodată plătite.

În acest dosar sunt implicați Remus Truică, șoferul său – Cristian Aparaschivei – care a obținut credite de 7 milioane de euro, Sorin Roșca Stănescu, Adrian Sârbu, cei doi fiind audiați săptămâna trecută în acest dosar, fostul vicepreședinte al BRD Sorin Popa, dar și multe alte persoane.

Credite uriașe pentru investiții fantomă

Ancheta a început încă din anul 2013. Atunci procurorii s-au autosesizat cu privire la modul în care omul de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, împreună cu şoferul său au obţinut credite de peste 40 de milioane de euro.

În octombrie şi decembrie 2014, trei funcţionari din cadrul BRD Dorobanţi au făcut denunţuri şi le-au povestit anchetatorilor despre cum reuşea milionarul şi apropiaţii săi să obţină ilegal sume uriaşe.

Procurorii spun că omul de afaceri s-a folosit de şapte intermediari: Ştefan Muntean, Anastasia Coconete, poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, Nicolae Ciumeti, George Lişu, şi soţii Georgiana şi Constantin Pop, toţi din cercul său de prieteni.

Un audit intern al specialiştilor BRD din Paris arată exact circuitul banilor. În 2009, Ştefan Muntean a fost convins de Remus Truică să ceară un credit de 3 milioane de euro. A ipotecat mai multe terenuri din Snagov al căror preţ a fost supraevaluat de la 58.000 de euro la 11 milioane de euro.

La câteva zile după ce a primit suma de la bancă, Ştefan Muntean a virat 645.000 de euro către Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică.

Anastasia Coconete, o femeie de 73 de ani, a fost trimisă şi ea la bancă. A reuşit să contracteze un credit tot de 3 milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost transferată, prin intermediul fiului său, tot către omul de afaceri din Snagov. Nicio rată nu a fost achitată către BRD.

Poliţistul Ionuţ Nicoreşteanu, fost angajat al Direcţiei de Protocol din cadrul Ministerului de Interne, a luat şi el un credit de 3 milioane de euro de la aceeaşi sucursală bancară a BRD. În proporţie de 94 la sută l-a transferat către şoferul lui Remus Truică.

Bani de la bancă au mai luat Nicolae Ciumeti, George Lişu, dar şi soţii Georgiana şi Constantin Pop. În total 7 milioane de euro. Toţi au ajuns în conturile unor firme controlate de Remus Truică.

Nu este singura metodă prin care omul de afaceri în complicitate cu unii şefi ai băncii au dat tun după tun. Ancheta făcut de procurorii DIICOT arată că acesta se afla în spatele a patru firme care au cerut de la bancă finanţare pentru a-şi dezvolta afacerile. Paravan a fost şi de această dată Cristian Aparaschivei.

Şoferul lui Remus Truică a cerut de la bancă un împrumut pentru un bussines exclusivist. Voia să construiască iahturi, iar pentru asta avea nevoie de 3 milioane de euro. Pentru asta a depus la bancă acte pentru garanţii inexistente, dar cu toate astea banii i-au fost rapid viraţi în conturi.

Investiţia nu a fost realizată, se arată într-un raport al băncii. Garanţiile depuse de Cristian Aparaschivei au fost insuficiente pentru ca banca să recupereze suma împrumutată. Aceasta nu a fost sigura idee de afaceri care a existat doar pe hârtie.

Un off shore din Cipru al cărui administrator era tot şoferul lui Remus Truică a cerut sprijin băncii pentru o afacere unică în ţara noastră. Transformarea aerului în apă potabilă cu ajutorul unor echipamente din Franţa. Şi această idee a primit finanţare trei milioane de euro, fără prea multe întrebări.

Pentru că ratele nu au fost achitate, angajaţii BRD au început să facă verificări şi au descoperit că, la doi ani de la contractarea creditului, planul de investiţii anunţat de firmă nu a fost realizat. Iar echipamentele necesare nu au fost cumpărate. Iar neregulile nu s-au oprit aici

Un alt împrumut, de un milion şi jumătate de euro, a fost acordat de bancă pentru modernizarea unei platforme industriale din Brăila. Specialiştii băncii au avertizat că afacerea este proastă pentru că firma în numele căreia şoferul lui Remus Truică a solicitat acestă sumă mare era una nouă, deschisă în plină criză finaciară.

Ilegalităţile nu au putut fi ascunse când a venit controlul de la Paris. Inspectorii BRD din Franţa au aflat că cel care se afla în spatele aprobărilor peste capul tuturor comisiilor de analiză-risc este Sorin Popa, fost vicepreşedinte al instituţiei.

Totuşi, potrivit unor surse judiciare, o parte dintre dosare ar fi fost aprobate şi telefonic chiar de la şefii lui Sorin Popa de la sediul central din Franţa.

Până să fie descoperită, afacerea a fost extrem de profitabilă pentru toţi cei implicaţi în reţea. De exemplu, unul dintre angajaţii sucursalei bancare din cartierul Primăverii ar fi primit vancanţe gratuite în Indonezia, Thailanda şi America în valoare de peste 18.000 de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei