Diana Nemeş a fost preluată astăzi de Poliţia Română şi va fi dusă la Curtea de Apel, instanţa care a în iulie 2012 a emis mandate de arestare preventivă pe numele ei şi al soţului ei.
Curtea de Apel Bucureşti urmează să confirme mandatul de arestare emis, potrivit procedurii.
În urmă cu două zile, un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, potrivit site-ului Seattleepi.com.
Potrivit site-ului, Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeş nu există încă o hotărâre judecătorească, întrucât acesta a contestat extrădarea.
Diana Nemeş şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.
O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, potrivit site-ului.
Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoperit un buncăr, în cursul unor cercetări la proprietatea de peste 21 de hectare din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate.
Agenţi FBI care au efectuat percheziţii în casă au găsit patru patru pistoale şi două puşti, inclusiv o puşcă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc.
Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.
Oficiali români din domeniul luptei împotriva corupţiei îi acuză pe Radu şi Diana Nemeş de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei.
Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.
Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht. Într-o scrisoare adresată tribunalului, avocatul Dianei Nemeş a prezentat faptele imputate drept un litigiu fiscal legitim şi pretinde că sumele vizate au fost obţinute legal.
Spţii Nemeş erau urmăriţi internaţional din 26 iulie 2012, în baza unor mandate de arestare preventivă emise de Curtea de Apel Bucureşti.