"Strategic Communication Laboratories (SCL Marea Britanie) este o firmă britanică care folosește tehnici de dezinformare specifice teatrelor de operațiuni militare și care pretinde că poate influența opinia publică și rezultatele alegerilor electorale, folosindu-se de profilarea psihologică a alegătorilor cu ajutorul datelor strânse de pe rețele sociale. Compania și subsidiarele sale au câștigat notorietate globală după ce au lucrat pentru campania care a dus la Brexit cât și pentru Donald Trump, devenit președinte al Statelor Unite. Compania britanică este însă activă în România încă de acum șase ani când a înființat o filială la Baia Mare, în Maramureș. Firma a fost adusă în România de fiul unuia dintre primii politicieni importanți care a ajuns după gratii în urma campaniei anti-corupție. Anul acesta, SCL și-a făcut o nouă intrare pe scena românească, din nou în contextul activităților desfășurate de procurorii anti-corupție", scrie Rise Project.
În materialul intitulat Firma de strategie din spatele lui Trump şi al Brexit, în România încă din 2011, jurnaliştii de la Rise Project dezvăluie faptul că filiala din România a avut de la bun început legătură cu fiul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, condamnat în 2011 la șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.
"În același an - scrie Rise Project - SCL Marea Britanie a creat și a devenit acționar unic al firmei Strategic Communications Laboratories SRL, cu sediul într-un cabinet de avocatură din centrul orașului Baia Mare". Dan Avram Sabin Mureșan, fiul fostului ministru, a devenit reprezentant local. Între timp, Dan Mureşan a decedat. Potrivit unei publicaţii locale citată de Rise Project, Mureşan Jr. se dedicase în totalitate "scoaterii tatălui său din pușcărie".
Despre cele mai noi interese ale companiei SCL pe piaţa din România a scris recent jurnalista Sorina Matei. Potrivit acesteia, două companii, una britanică, alta americană, au încheiat un contract care vizează lupta anticorupţie din ţara noastră. Una dintre ele este SCL Social şi, după cum reiese din documente, de remarcat e faptul că sunt vizate inclusiv poziţionări oficiale ale reprezentanţilor americani şi ale instituţiilor de la Washington faţă de ofensiva contra corupţiei, de la Bucureşti.
În context, Rise Project mai remarcă faptul că "la finele săptămânii trecute, controversatul general Michael Flynn, fostul șef al Direcției de Informații a Armatei Statelor Unite (DIA), a admis că a lucrat pentru SCL, lucru pe care-l omisese în declarațiile de interese anterioare". În luna februarie, Flynn a fost nevoit să demisioneze din funcţia de consilier pe securitate naţională a preşedintelui Donald Trump.
Context
Referitor la contractul recent de lobby al companiei în cauză, de subliniat este faptul că paşii operaţiunii nu se raportează la lupta anticorupţie din România, la modul general sau abstract. Iar şi mai interesant de remarcat e faptul că se concentrează, în mod particular, pe chestiuni care ţin inclusiv de modul în care establishment-ul de la Washington interacţionează sau ar trebui să interacţioneze, oficial, cu politicile de luptă împotriva corupţiei din România.
Iată, mai jos, punctele esenţiale ale serviciilor cu care are legătură SCL:
*Consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere
*Educarea membrilor Congresului SUA şi a membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România
*Furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România
*Indentificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România
*Menţinerea şi fortificarea/întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social
*Lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România”
Toate detaliile AICI.