RETROSPECTIVĂ 2014| Dosarul Bica - afacerea care a prejudiciat statul cu 62 de milioane de euro
Terenul care e în centrul scandalului ce a trimis-o pe Alina Bica după gratii este situat în Parcul Plumbuita. Vechiul amplasament al Fabricii de cărămidă şi de sobe de teracotă care aparţinea Familiei Sinigallia nu a putut fi retrocedat în natură, pe motiv că terenul a devenit parte a domeniului public al statului.
Aşa că în septembrie 2005, moştenitorii Dino Gianni Sinigallia şi Maddalena Diana Roman solicitau Primăriei Sectorului 2 despăgubiri pentru teren. Cinci ani mai târziu, în 24 aprilie 2010, sătui de birocraţia din sistemul românesc, moştenitorii au vândut drepturile asupra terenului către omul de afaceri Stelian Gheorghe. Preţul: 1,5 milioane de euro. "Stelu", aşa cum este cunoscut printre apropiaţi Gheorghe Stelian, a cesionat, la rândul său, la data de 7 februarie 2011, o parte din drepturile litigioase către alte trei persoane: Valentin Vişoiu, Adrian Andrici şi Gabriel Gheorghe.
Scopul cesiunilor repetate era, potrivit anchetatorilor, pierderea urmei sumei uriaşe pe care samsarii de terenuri o aveau în vizor. Imediat, cumpărătorul drepturilor istorice asupra terenului fostei fabrici de cărămidă a depus la Autoritatea competentă o cerere de despăgubire. A fost rezolvată în numai şase luni.
La data de 12 octombrie 2010, adică la jumătate de an după ce Stelian Gheorghe a cumpărat drepturile asupra terenului din Parcul Plumbuita, Subcomisia locală a Sectorului 2 a trimis dosarul la Prefectura Capitalei. Propunerea - acordarea unor despăgubiri pentru 13 hectare de teren agricol. Două săptămâni mai târziu, Prectura a validat raportul şi a trimis dosarul la ANRP. Cauza a ajuns la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar pe 8 decembrie, Comisia a decis ca suprafaţa să fie evaluată de SC Business Evaluator SRL. Pe 17 ianuarie 2011, evaluatorul Emil Nuţiu a transmis ANRP raportul care prevedea o valoare a terenului de 377.282.300 de lei. Pe 15 martie 2011, Comisia a emis titlul de despăgubire pe numele lui Stelian Gheorghe, care astfel a obţinut acţiuni la Fondul Proprietatea.
Procurorii îi acuză pe cei nouă membri ai Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor că nu au analizat cu atenţie documentele pe baza cărora expertul a triplat valoarea terenului. A făcut-o însă DNA care a comparat preţurilor altor terenuri situate în aceeaşi zonă şi a ajuns la concluzia că parcela valora, de fapt, 113.954.741 de lei.
Toţi membrii Comisiei sunt anchetaţi. Alina Bica, atunci reprezentant al Ministerului Justiţiei, a fost arestată şi a pierdut funcţia de procuror-şef al DIICOT. Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, a ajuns şi ea în arest. Şi cei doi foşti reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Lăcrămioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, au ajuns după gratii. Au scăpat de mandate foştii vicepreşedinţi ai Autorităţii - Remus Baciu, condamnat însă în alt dosar, şi Oana Vasilescu. Tot în libertate este cercetat şi fostul reprezentant al SGG, Sergiu Diacomatu. Iar procurorii vor mandate de arestare şi pentru actualii parlamentari Marko Attila şi Cătălin Teodorescu.
Dincolo de aparenţa unei neglijenţe din partea celor nouă care au făcut, pur şi simplu, cadou 62 de milioane de euro din bugetul de stat, procurorii au descoperit că în spatele afacerii s-a aflat un mecanism de trafic de influenţă la cel mai înalt nivel. Dorin Cocoş pare a fi cel care a tras toate sforile pentru "Stelu". Dar nu gratis. Procurorii arată că Dorin Cocoş ar fi încasat, în zece tranşe, tot atâtea milioane de euro pentru a interveni la membrii Comisiei cu cea mai mare influenţă - Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean.
Iar alte mărturii arată relaţia apropiată dintre Alina Bica şi familia Cocoş, mai ales că fosta şefa a DIICOT a fost surprinsă alături de Elena Udrea, fosta soţie a lui Dorin Cocoş, la plimbare prin Paris.
Datele dosarului explică şi cum ar fi fost recompensată procuroarea pentru ajutorul dat grupării.
La doi ani după serviciul făcut lui "Stelu", dar şi după ce Alina Bica, ajunsă între timp şefă a DIICOT, s-a asigurat că afacerea nu este investigată, magistratul a primit un teren la Snagov şi o casă la Cernica. Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, şi prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, au mers la notar şi au trecut proprietăţile pe numele unui apropiat al Alinei Bica.
DNA încearcă acum să recupereze prejudiciul de aproape 62 de milioane de euro.
Alina Bica a rămas fără un apartament în Capitală şi două terenuri în Ilfov. 32 de terenuri, cu o suprafaţă de aproape 60 de hectare, în Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa, proprietatea lui Stelian Gheorghe, ar putea fi confiscate. Alte opt hectare din Bucureşti şi Ilfov, un apartament şi o garsonieră, ale Crinuţei Dumitrean, au fost puse sub sechestru. Alte 12 terenuri, ale celorlalţi inculpaţi din dosar, sunt acum garanţie pentru recuperarea prejudiciului, în cazul unei condamnări definitive.
Punerea sub acuzare a Alinei Bica a creat o adevărată furtună în sistemul judiciar. Mai ales după ce CSM a respins cererea iniţială a procurorilor DNA de avizare a arestării. A fost nevoie de noi probe pentru a-i convinge pe procurorii din Consiliu.
Iar demisia trimisă din arest a lăsat instituţia condusă, timp de un an şi jumătate, în mâna adjunctei Elena Hosu.
Procurorii au trimis cazul în judecată, însă ancheta va continua
- Etichete:
- dosar
- ancheta
- elena udrea
- coruptie
- dna
- diicot
- frauda
- terenuri
- alina bica
- dorin cocos
- gheorghe stelian
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News