„Ceea ce s-a întâmplat ieri are același efect cu abrogarea. Au existat opinii că abrogarea e o măsură mult prea grăbită în condițiile în care nu avem un studiu de impact cu privire la ce înseamnă lucrările științifice. Se va face acest studiu împreună cu universitățile și Ministerul Educației, vom vedea în ce măsură implicarea mai mare a universităților, potrivit unor propuneri a grupului de lucru le-a făcut, există o recomandare care spune că acest control de științificitate trebuie făcut la nivel de catedră. Aștept ca Ministerul Educației cu universitățile să ne spună cum se face controlul și să vedem. Vom analiza diverse opțiuni”, a răspuns Raluca Prună, întrebată de ce s-a renunțat la abrogarea articolului care elimină beneficiile deținuților-scriitori.
Raluca Prună a mai spus că „hotărârile în Guvern se iau colegial, e irelevant cine s-a opus. Cel mai important e că am pus capăt acestei hemoragii de lucrări științifice în penitenciar.”
Întrebată ce se va întâmpla după 1 septembrie, Raluca Prună a declarat că nu vrea să se pronunțe cu privire „la ce parlamentari avem”. Orice fel de act legislativ de tipul ăsta, orice ordonanță ajunge în Parlament. În septembrie, Guvernul va dispune tot printr-o ordonanță de urgență. Parlamentul va avea posibilitatea să o respingă, să o accepte sau să o modifice”, a precizat ea.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat ieri că în ședința de Guvern s-a ținut cont de avizul CSM și decizia a fost cea de suspendare, evitând însă să răspundă cine a venit cu această propunere.