PSD: „Legea nu ne permite decât secții de votare separate”. Textul legii cere însă fix opusul

Data actualizării: Data publicării:
sectie vot stampila referendum 2018_inquam ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Coordonatorul campaniei PSD, Mircea Drăghici, a anunțat, joi, că vor fi organizate secții diferite de votare pentru referendum și pentru alegerile parlamentare, susținând că „nu ne lasă legea să organizăm altfel decât în secții separate”. Legea privind organizarea referendumului spune însă cu totul altceva.

sectie vot stampila referendum 2018_inquam ganea (2)
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfăşurarea referendumului specifică în mod clar că, atunci când referendumul este convocat odată cu alegerile parlamentare, alegerea Președintelui României ori alegerile europarlamentare, „ ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii. ”

ART. 15.1

(1) În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României  ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008*) pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii.

(3) Guvernul stabileşte prin hotărâre programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul copiei listei electorale permanente, modelul copiei de pe lista electorală suplimentară sau, după caz, modelul tabelelor electorale, modelul ştampilei Biroului Electoral Central, a biroului electoral judeţean, a Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, a biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate, modelul ştampilei de control a secţiei de votare şi modelul ştampilei cu menţiunea "VOTAT", modelul buletinului de vot, modelul timbrului autocolant, condiţiile de tipărire, gestionare şi utilizare a acestora, măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului.

Potrivit G4Media, ceastă modificare a fost adusă chiar de PSD, prin OUG, în 2009, pe vremea când era în coaliție cu PDL în guvernul condus de Emil Boc.

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, joi, la RFI, că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, iar cine vrea să voteze la consultarea populară va trebui să se deplaseze 10-20 de metri

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat încă de miercuri intenția PSD de a organiza secții de votare separate pentru referendumul pe Justiție și pentru alegerile europarlamentare. Presadă a revenit joi cu un mesaj în care confirmă că legea prevede organizarea scrutinelor în aceeași secție de votare.

„Am avut dreptate. Dl Drăghici (PSD) tocmai a confirmat că vor fi secţii diferite de votare pentru alegerile europarlamentare şi referendum.
Îl contrazic când spune că nu se poate altfel, că legea nu permite altceva. Mai jos aveţi articolul 15^1 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului. Alin. 2 zice clar că se folosesc aceleaşi secţii de votare.

În ceea ce priveşte costurile, alegerile au alocat un buget de 52.5 milioane euro, referendumul din octombrie 2018 a costat 35 milioane euro.
Iar în secţiile pentru referendum, repet, nu va putea fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot - SIMPV.
Nu mai vorbesc de faptul că trebuie dublate birourile secţiilor de votare.

PSD nu vrea prezenţă la vot, pentru că nu vrea ca acest referendum pentru justiţie să fie validat. În plus, la o prezenţă crescută, cresc şansele să piardă alegerile.”, a scris Florina Presadă pe Facebook.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF pune tunurile pe românii care scot bani de la bancomat, când vorbim de sume mari. Ce urmărește...
Digi FM
Dan Negru ironizează „Ordonanța trenuleț”: „Îi dau fiicei mele 100 de lei, îi iau 70% și...
Pro FM
Val de critici după ce Mira s-a afișat în costum de baie, cu abdomenul la vedere: „Mai pune câteva kilograme...
Film Now
Două filme noi au debutat în forţă la box office-ul nord american în perioada sărbătorilor de iarnă
Adevarul
Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut
Newsweek
Care pensionari iau 175 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Cum au scăpat de Ordonanța Trenuleț?
Digi FM
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din lume în 2025: „O...
Digi World
Cum să îmbunătățești securitatea cibernetică a dispozitivelor tale. Sfaturi simple și ușor de pus în aplicare
Digi Animal World
O femeie din Texas a fost mușcată de un șarpe când folosea toaleta. Incidentul nu a împiedicat-o, însă, să...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, mesaj emoționant la aniversarea celor 17 ani de căsnicie: „Simt o greutate pe inimă...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025