Procurorul Daniel Horodniceanu, candidat la şefia Parchetului General, a afirmat, miercuri, că Ministerul Public gestionează în prezent aproape 1.750.000 de dosare, ceea ce înseamnă că unu din şase români ar fi implicat într-un caz penal.
"Trebuie să spunem că la acest moment Ministerul Public gestionează undeva spre 1.750.000 de dosare. Dacă, rezonabil, putem să credem că sunt măcar două persoane implicate - unul care a reclamat şi cel care a fost reclamat, deci sunt undeva spre 3.500.000 de cetăţeni români. Dacă ne uităm la Comisia Naţională de Statistică şi spune că suntem 20.000.000 de oameni, înseamnă că unu din şase români este implicat într-un dosar penal, ceea ce pare foarte mult şi asta la o primă vedere, pentru că aceste dosare penale nu au toate aceeaşi implicaţie. Sunt care se termină de la sesizare sau sunt unele la care se dă clasare de la a doua săptămână. (...) Sunt extraordinar de multe dosare şi foarte multe dintre ele iau foarte mult timp din cele care de fapt ar trebui rezolvate cu celeritate şi sunt cu adevărat importante. Trebuie să ne mai gândim că 40% dintre procurori - mă refer aici la parchetele locale - rezolvă 75% din întreaga sumă a dosarelor, ceea ce din nou este foarte mult, sunt diferenţe foarte mari de la instanţă la instanţă, de la parchet la parchet, şi de 800 de dosare de procuror în plus faţă de cel care activează în oraşele foarte mari sau în oraşele mari şi veniturile financiare sunt aceleaşi", a precizat Horodniceanu, la interviul susţinut pentru numirea şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desfăşurat la Ministerul Justiţiei.
El a adăugat că ar trebui făcută o analiză, urmată de o strategie, care să spună dacă anumite parchete ar trebui desfiinţate.
"Nu putem să le desfiinţăm doar noi, trebuie vorbit şi la nivel de instanţe şi să vedem ce e mai important, pentru că şi accesul cetăţeanului la justiţie este foarte important. Dar, aceste lucruri vor trebui nivelate în urma unei strategii pe resurse umane pe care ar trebui să o facă procurorul general, deşi cred că i-ar fi foarte greu la acest moment, pentru că din nou cadrul pe care ar trebui să îl aibă este mult ştirbit de imposibilitatea de a face delegări", a afirmat acesta, citat de Agerpres.
Daniel Horodniceanu a condus Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, fiind respins de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader pentru un al doilea mandat.
Ultimii patru dintre cei opt candidaţi care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin, miercuri, interviurile la Ministerul Justiţiei. Este vorba despre Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache şi Răzvan Horaţiu Radu.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie.
Redactare G.M.