Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în baza informaţiilor obţinute de la primari, falsul procuror a contactat administratorii societăţilor, de la care a solicitat şi, în unele cazuri, a obţinut informaţii despre angajaţi, precum şi coduri de reîncărcare ale cartelelor de telefonie mobilă.
Totodată, administratorii au fost îndrumaţi de falsul procuror să se prezinte la DIICOT cu toate datele şi documentele solicitate telefonic.
"DIICOT atenţionează că aceasta nu este o manieră de lucru proprie procurorilor şi atrage atenţia primarilor şi administratorilor societăţilor comerciale să nu ofere prin telefon informaţii de genul celor arătate, să verifice la unităţile DIICOT din zonele teritoriale aferente şi să anunţe imediat poliţia de pe raza teritorială despre astfel de situaţii", potrivit procurorilor.
În acest caz, procurorii DIICOT au demarat cercetările după ce la Structura Teritorială Constanţa au venit administratorii mai multor firme, care au vrut să prezinte informaţiile solicitate telefonic de falsul procuror, au mai spus sursele judiciare citate.
Luni, primarul din Jirilovca s-a prezentat la Poliţie, unde a reclamat că a fost contactat de acelaşi individ, poliţiştii sesizând ulterior DIICOT, potrivit aceloraşi surse.
Anchetatorii lansează un apel pentru întărirea vigilenţei primarilor şi administratorilor de firme care deţin terminale de tip PayPoint (folosite pentru încasare plăţi facturi, rate, încărcare electronică cartele telefonice, transfer de bani), astfel încât să nu devină victime ale persoanelor care, dându-se drept procurori DIICOT, încearcă să obţină informaţii susceptibile a fi folosite pentru fraudarea societăţilor comerciale respective.
Falsul procuror nu a fost găsit deocamdată.